fbpx
Подарований Чехією Т-72 вже вирушив до України

Подарований Чехією Т-72 вже вирушив до України

Бронетехніка Військова допомога Світ Т-72 Танк Україна Чехія

Чеський Танк Т-72 «Tomaš», названий на честь першого президента Чехословаччини, вже вирушив до України. Його мають доставити до місця призначення найближчими днями.

Про це повідомляє чеське видання Idnes.

Чехи обрали модернізований танк Т-72 для акції «Подарунок для Путіна». Менш ніж за місяць їм вдалося зібрати понад тридцять мільйонів крон на танк для Збройних сил України.

Засновником благодійної кампанії «Подарунок для Путіна», у рамках якої було придбано танк, є чеський бізнесмен Далібор Дедек. У травні він спільно з посольством України в Празі ініціював збір грошей на зброю для ЗСУ. Патронат над акцією взяло міністерство оборони.

«Я надзвичайно пишаюся тим, що люди в Чехії не соромляться жертвувати на допомогу українській армії. У той час, коли ціни на енергоносії, продукти харчування та пальне зростають, а кишені людей виснажуються, у Чехії все одно будуть десятки тисяч людей, які полізуть до своїх кишень і допоможуть українцям захистити свободу та безпеку їхніх сімей», – сказав Дедек.

На сам танк «Tomáš» було зібрано 33 мільйони крон, із яких 25 мільйонів було заплачено за танк, а решта грошей була використана для закупівлі боєприпасів до танку.

За словами учасників проєкту, все почалося із купівлі дронів для ЗСУ та допомоги медпрацівникам в Україні.

«Першим конкретним проектом став збір для чеських дронів Bivoj, які вже експлуатуються в Україні. Окрім цих проектів були й менші кампанії, за допомогою яких люди могли зробити свій внесок. Наприклад, був збір коштів на безпілотники для чехів, які воюють зараз в Україні, який уже завершився, або ж нинішня кампанія з підтримки підготовки бойових медиків і парамедиків, яка проводиться чеськими волонтерами за програмою Fénix», – додає Полак, один із представників волонтерського руху.

Елементи чешської модернізації Т-72М1

Танк має підвищений рівень захисту. У найбільш вразливих місцях він прикритий комплексом навісного динамічного захисту «Контакт-1», котрий значно підвищує захист танку від старих РПГ та ПТКР. Загалом машина оснащена 196 елементами динамічного захисту.

На танку встановлено нові оптико-електронні прилади спостереження та модернізовані прилади нічного бачення для всіх трьох членів екіпажу від чеської компанії Opticstrade, які значно покращують можливості можливість ведення бою в темну пору доби. Танк обладнаний лазерним далекоміром для підвищення якості стрільби зі 125-мм гармати, новим тепловізійним прицілом із балістичним калькулятором, модернізованом прицілом командира та механіка-водія.

Комплекси нічного бачення повністю працюють у пасивному режимі без використання інфрачервоної підсвітки. Це означає, що танк не ризикуватиме видати свою позицію, як це було раніше зі старою штатною системою нічного бачення. Триплекси машини оснащені протилазерними фільтрами для захисту органів зору екіпажу.

«Заміна оптико-електронних систем збільшує можливості екіпажу в десять разів порівняно з оригінальним обладнанням», — пояснює бізнес-директор Excalibur Army Річард Кубена.

Танк має значно кращу маневреність завдяки модернізованій силовій установці зі збільшеною потужністю двигуна до 840 к.с.. Потужний дванадцятициліндровий двигун В-84 з повітряним охолодженням підвищує мобільність бронемашини. Завдяки цьому вона рухається швидше, особливо на складній пересіченій місцевості.

Місце механіка-водія доповнили новою цифровою приборною панеллю від Excalibur Army. На ній відображаються такі показники, як швидкість, температура двигуна або положення башти відносно корпусу.

Також було повністю оновлено внутрішній і зовнішній радіозв’язок. Нові шлемофони покращують внутрішній зв’язок екіпажу танка, а оновлена цифрова радіостанція забезпечує надійний зашифрований зв’язок.

 

Бронетехніка Військова допомога Світ Т-72 Танк Україна Чехія