fbpx
Польща пропонує країнам Західної Європи купувати САУ Krab для України

Польща пропонує країнам Західної Європи купувати САУ Krab для України

Артилерія Війна з Росією Військова допомога Європа Польща САУ САУ KRAB Світ Україна

Польща пропонує країнам Західної Європи купувати у неї самохідні артилерійські установки Krab і передавати їх Україні.

Про таке на п’ятій зустрічі Контактної групи з питань оборони України у Німеччині заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. Його слова цитує WNP.pl.

Загалом друга частина “Рамштайн 5” була присвячена проблемам галузі виробництва озброєння, однак деталі усіх обговорень журналістам невідомі.

САУ "KRAB" на підприємстві Huta Stalowa Wola у місті Стальова Воля, що у Польщі. Червень 2022. Фото: Уряд Польщі

“Зі свого боку я представив пропозицію польської військової промисловості, особливо щодо гаубиць Krab. Це пропозиція адресована країнам, особливо Західній Європі, які, замовляючи Krab для України, можуть добре інвестувати свої гроші” – сказав він.

“Ці кошти потрібні для збільшення виробничих потужностей Huta Stalowa Wola і всієї групи PGZ”, – додав він.

На тому, що інші держави мають запускати власне виробництво, аби виготовляти озброєння для потреб України, наголошують і в Києві. Про це йдеться у спільній заяві Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного та першого заступника парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Михайла Забродського.

Генерали пояснюють: війна затягується й Україні замало військової допомоги лише із власних запасів країн-союзників. Тому партнери мають продемонструвати політичну волю, щоб сформувати довгострокові плани забезпечення ЗСУ технікою та боєприпасами. Тобто – перейти до планового виробництва та постачання техніки і боєприпасів.

Поки ж країни Європи лише оцінюють пропозицію Польщі, на початку літа Україна підписала угоду на придбання близько 60 одиниць 155-мм самохідних артилерійських установок Krab. Таку інформацію повідомили у засобах масової інформації Польщі.

САУ вироблятимуться на заводі Huta Stalowa Wola, який є частиною холдингу Polska Grupa Zbrojeniowa.

Вартість угоди складає близько 3 мільярдів злотих. Україна перший експортний замовник цього типу зброї. Такий контракт – це суттєвий крок уперед для польської оборонки, бо такого великого експортного замовлення країна не мала вже багато років.

При виробництві САУ використовується ліцензійна башта від британської гаубиці AS90. Довжина ствола гармати – 52 калібри. А в якості шасі обрано південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder.

Заявлено, що ефективна дальність вогню становить 30 кілометрів, а максимальна – 40 кілометрів.

Артилерія Війна з Росією Військова допомога Європа Польща САУ САУ KRAB Світ Україна