fbpx
Польща веде переговори про локалізацію виробництва FGM-148 Javelin

Польща веде переговори про локалізацію виробництва FGM-148 Javelin

Javelin Закупівлі Польща ПТРК Світ Сусіди США

Уряд Польщі веде переговори зі США щодо можливості запуску у країні виробництва протитанкових ракет FGM-148 Javelin. Така інформація прозвучала під час нещодавнього засідання Комітету національної оборони Сенату.

Про це повідомляє Мілітарний із посиланням на трансляцію засідання комітету національної оборони Сенату Польщі.

25 жовтня відбулася 37-а сесія Комітету національної оборони Сенату за участю віцеміністра національної оборони Войцеха Скуркевича, заступника начальника Генерального штабу Війська Польського  Даріуша Плута, голови Агентства озброєнь Артура Куптель та заступника директора Департаменту оборонної політики Міністерства національної оборони Матеуша Саросєка.

У своїй частині виступу Матеуш Саросєк зазначив: польська сторона веде переговори щодо створення виробничих потужностей для виготовлення американських ПТРК 3-го покоління FGM-148 Javelin у Польщі.

Про закупівлю ПТРК FGM-148F Javelin міноборони оголосило у вересні 2019 року. Уже наступного року в рамках процедури міжнародних військових закупівель Польща замовила 60 пускових установок (CLU) разом зі 180 протитанковими керованими ракетами в останній серійній версії FGM-148F. Вартість контракту становила 54,5 млн доларів США (201,57 млн ​​злотих).

За інформацією Американського агентства зі співробітництва в галузі оборонної безпеки (DSCA), Польща також подала заявку на базові тренажери (BST), ракетні симулятори (MSR) і акумулятори для охолодження пускової установки (Battery Coolant Units, BCU).

FGM-148F

ПТРК Javelin – це переносний протитанковий ракетний комплекс третього покоління. Він належить до класу систем “вистрелив та забув”. Перебуває на озброєні армії США та низки інших країн. Комплекс призначений для знищення бронетехніки та повітряних цілей на низькій висоті (гелікоптерів, БПЛА).

ПТРК Javelin FGM-148

Ракета ПТРК FGM-148 Javelin має теплову голівку самонаведення, тому оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі. Ракета робить це самостійно.

У травні 2020 року компанії Raytheon та Lockheed Martin завершили створення першої партії нової моделі ПТРК Javelin – FGM-148F і згодом запровадили серійне виробництво.

Особливість цієї моделі – наявність багатоцільової боєголовки. Вона дозволяє боротися із важкою бронетехнікою, яка захищена динамічним захистом, та із легко броньованими цілями чи піхотою. Тому із новою версією ракетного комплексу оператор ПТРК може ефективно вражати  різні типи цілей без необхідності зміни типу боєприпасу.

Також модель FGM-148F має полегшену пускову установку і кращу систему відслідковування цілей. Поки що жодна іноземна країна не замовила нову версію ПТРК Javelin.

Варто зазначити, що Агентство з питань озброєнь Польщі проводить попередні ринкові консультації щодо придбання легких протитанкових керованих ракет. Вони можуть стати доповненням до більш важких тандемних ПТРК Spike LR і легших FGM-148F Javelin. У цій ніші польська промисловість пропонує власні рішення. Це українсько-польський ПТРК Pirat з дальністю 2500 м і ПТРК Moskit LR з дальністю 4000 м.

 

 

Javelin Закупівлі Польща ПТРК Світ Сусіди США