fbpx
Польща замовила гранатомети Carl Gustaf на понад $1 млрд

Польща замовила гранатомети Carl Gustaf на понад $1 млрд

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Польща Світ Швеція

Шведська компанія Saab отримала замовлення від міністерства оборони Польщі на постачання ручних гранатометів Carl Gustaf M4.

Про це повідомляє пресслужба оборонної компанії.

Замовлення також включає постачання боєприпасів для гранатометів та навчального обладнання.

За даними польської сторони, йдеться про кілька тисяч гранатометів та кілька сотень тисяч боєприпасів до них.

Вартість замовлення становить 12,9 млрд шведських крон, це близько 1,25 млрд доларів США.

Термін дії цього контракту – 2024—2027 роки.

Saab очікує, що угода набуде чинності до кінця 2 кварталу 2024 року за умови виконання певних зовнішніх умов.

У Міноборони Польщі розповіли, що, за контрактом, польське військо отримає кілька тисяч ручних гранатометів Carl Gustaf M4.

Гранатомет «Carl-Gustaf» компанії Saab

А також різні типи боєприпасів, зокрема: кумулятивні (протитанкові), уламково-фугасні, багатофункціональні, димові, освітлювальні, навчальні та тренувальні.

Польські військові разом із гранатометами також отримають логістичні та навчальні пакети, а також технічну документацію.

Carl Gustaf M4

Гранатомет Carl Gustaf M4 розроблений у 2014 році для заміни старіших версій гранатомета цього типу під індексом М2 та М3, які були створені у 1964 та 1986 роках відповідно. Завдяки використанню нових матеріалів вагу М4 вдалося зменшити на 4 кг порівняно з версією М3, яка становила 10 кг. Також версія М4 отримала новий прицільний комплекс з інтегрованим лазерним далекоміром, який розраховує дальність та кут підйому гранатомета для точного влучання у ціль.

Особливість гранатомета полягає у його багаторазовості, відсутності віддачі, а також великій номенклатурі 84-мм боєприпасів, які доступні для використання на ньому. Крім стандартних протитанкових гранат, є можливість вести вогонь уламково-фугасними, шрапнельними, димовими, освітлювальними, спеціальними гранатами для знищення укріплень та керованими багатоцільовими ракетами.

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Польща Світ Швеція