fbpx
Польські навчання «Zima-20»: журналісти пишуть про «оточення Варшави за 4 дні»

Польські навчання «Zima-20»: журналісти пишуть про «оточення Варшави за 4 дні»

Європа Навчання Польща Світ Сусіди

Польські медіа протягом останніх тижнів поширюють інформацію з посиланням ніби то на джерела у військово-політичному керівництві країни про невтішні результати штабних навчань “Zima-20”.

Видання Interia повідомило, що в навчаннях взяли участь кілька тисяч офіцерів. Моделювалася оборона від ворогу на сході.

При тому, зазначає видання, в модель війни закладалась наявність озброєння, яке Польща отримає лише в майбутньому. Мова про літаки F-35, зенітно-ракетні системи Patriot і реактивні системи залпового вогню HIMARS.

Штабні навчання мали перевірити також систему управління, яка була реформована в 2018-ому.

Видання, посилаючись на інформаторів, стверджує, що на п’ятий день віртуального конфлікту “ворог знаходився на лінії Вісли, йшли бої за Варшаву, стратегічні порти були заблоковані або захоплені”. В результаті КШН авіація та флот Польщі були знищені попри підтримку НАТО.

Танки Leopard 2 ЗС Польщі

Розрахунки учасників навчань показали, що підрозділи які вступили в бій першими втратили від 60 до 80 відсотків особового складу та техніки.

Інші подробиці польських КШН наводить видання Super Express. За його даними оборона мала тривати 22 дні, однак симуляція боїв привела до того, що Варшава була оточена вже на четвертий день.

Один з учасників навчань, на якого посилаються журналісти, критикує дії начальника Генштабу Збройних сил Польщі Раймунда Анджейчака. Зокрема його рішення розгорнути війська за 50 км від кордону.

В результаті “такі міста, як Люблін та Білосток, потрапили у ворожі руки”, стверджує інформатор. За його оцінкою “все пішло не так”, і командири окремих підрозділів ставили під сумнів накази Аджейчака бо вважали їх незрозумілими.

Навчання ЗС Польщі в зимових умовах

Міністерство оборони Польщі спершу відмовилося коментувати запитання від медіа, що спиралися на оприлюднені версії події. Але 7 лютого, пише Onet, міністр оборони Республіки Польщі Маріуш Блащак дав оцінку штабним навчанням “Zima-20”. Зокрема він оцінив дії офіцерів на 6 з 10 і пообіцяв, що виявлені недоліки будуть усунуті. Також він підтвердив, що комп’ютерне моделювання за допомогою софту, який застосовують в армії США, враховувало наявність зброї поставки якої очікуються в майбутньому. Міністр сказав, що такий підхід дозволив оцінити потенціал армії. А інтерпретацію результатів навчань поширену в медіа назвав “фейками та маніпуляціями”.

Я хотів би запевнити вас, що Польща в безпеці, що польська армія добре підготовлена ​​до захисту незалежності нашої країни, що кількість польської армії зростає, вона оснащена найсучаснішою зброєю і у нас дуже добрі відносини з НАТО та США, – заявив Блащак.

Від редакції MIL.IN.UA Версія про “розгром” польської армії широко розтиражували російські медіа. Тож не виключено, що “витік” міг бути результатом російської інформаціно-психологічної спецоперації в ході якої реальні факти було подано в інтерпретації, яка викликає викривлене надмірно емоційне сприйняття суспільством. Сценарій за яким Польща опиниться один на один з РФ без вирішальної підтримки сил США, які нарощують присутність в Польщі, є малоймовірним.

Європа Навчання Польща Світ Сусіди