fbpx
“Помилкова” посадка в Полтаві: російський пропагандист заявив про втрату Ми-8 ПКС РФ

“Помилкова” посадка в Полтаві: російський пропагандист заявив про втрату Ми-8 ПКС РФ

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Втрати Росії Гелікоптери Ми-8/17/171 Полтавщина Трофеї Україна

Російський гелікоптер Ми-8 здійснив помилкову посадку на український аеродром у Полтаві.

Про це заявив російський пропагандист Ілля Туманов, який адмініструє тематичний авіаційний канал Fighterbomber.

За його версією, екіпаж військово-транспортного гелікоптера “втратив орієнтування” і перетнув російсько-український кордон. Серед ймовірних причин дезорієнтації росіянин називає відмову системи навігації або “радіогру” з боку ЗСУ.

Туманов стверджує, що екіпаж візуально виявив аеродром і пішов на посадку. Після приземлення по гелікоптеру нібито відкрили вогонь, яким вбило двох членів екіпажу і поранило командира.

За даними пропагандиста інцидент стався “кілька тижнів тому”. Він закликав російську аудиторію не поширювати “інших версій” події.

Варто відзначити, що відстань від Полтави до найближчої ділянки державного кордону з Російською Федерацією понад 100 км. Зважаючи на швидкість Ми-8 це означає, що машина перебувала в українському просторі щонайменше 20 хвилин.

Виглядає малореалістичним, що за цей час помітна та відносно повільна ціль не була збита ані засобами ППО, що прикривають кордон, ані ЗРК, що охороняють повітряний простір Полтави, ані охороною самого аеродрому.

Якщо ж факт прольоту Ми-8 з РФ до Полтави підтвердиться, то у події можуть бути інші причини. В тому числі і попередня домовленість з екіпажем про “зелений коридор” через українську ешелоновану систему ППО.

Нагадаємо, що навесні 2022 року Верховна Рада України встановила офіційний рівень винагород за добровільно передану російську техніку Збройним Силам України. Згідно з чинним законом за бойовий гелікоптер екіпаж може отримати 500 000 доларів США.

Закон також передбачає збереження таємниці факту передачі техніки і подальші гарантії для організаторів такого трансферу. Україна гарантує безпечне перебування на своїй території, виготовлення документів з новими персональними даними і виїзд родини на територію третіх країн.

Не виключено, що вся викладена Іллєю Тумановим інформація є дезінформацією, оприлюдненою в невідомих цілях його кураторів із силових структур РФ.

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Втрати Росії Гелікоптери Ми-8/17/171 Полтавщина Трофеї Україна