fbpx
Португалія виділить 100 млн євро на снаряди для України

Португалія виділить 100 млн євро на снаряди для України

Артилерія Боєприпаси Війна з Росією Військова допомога Європа Закупівлі Португалія Світ Україна Чехія

Уряд Португалії виділить 100 млн євро на чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для Сил оборони України.

Про це повідомляє «Мілітарний» з посиланням на офіційний сайт португальського уряду.

Таким чином Португалія доєднається до інших країн, які вже підтримали ініціативу Чехії щодо спільного придбання і швидкої доставки боєприпасів великого калібру для України.

Про можливість закупівлі артилерійських снарядів для України у третіх країнах президент Павел повідомив на Мюнхенській конференції з безпеки в середині лютого.

За словами чеського лідера, Чехія знайшла 500 000 одиниць артилерійських боєприпасів стандартного калібру НАТО та ще 300 000 одиниць радянського калібру у країнах, що не входять до Євросоюзу.

На сьогодні понад 15 країн взяли на себе зобов’язання профінансувати закупівлю артилерійських снарядів. Серед них, зокрема, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Литва, Франція і Норвегія, а також Канада та Швеція.

Британська газета Financial Times писала, що загальна вартість таких контрактів може коливатися в межах 1,5 мільярда доларів. Однак, наразі представники Чехії ніяк не коментували вартість потенційних угод.

За словами уповноваженого з питань відновлення України Томаша Копечного, доставка боєприпасів в Україну триватиме кілька місяців.

Він наголосив, що гроші від партнерів були обіцяні, але на початку березня їх ще не було на рахунках суб’єктів, які закуповуватимуть боєприпаси.

Крім того, Копечний також повідомив, що планують розширити ініціативу після того, як профінансують закупівлю перших 800 тисяч снарядів.

Згодом у Чехії заявили про можливість закупівлі ще 200 000 артилерійських снарядів для України у третіх країнах.

Також нещодавно «Мілітарний» повідомляв, що до кінця року Україна, окрім чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів, хоче реалізувати ще дві такі кампанії і вже працює з партнерами щодо їх фінансування.

Артилерія Боєприпаси Війна з Росією Військова допомога Європа Закупівлі Португалія Світ Україна Чехія