fbpx
Президент анонсував заміну міністра оборони України

Президент анонсував заміну міністра оборони України

Верховна Рада Володимир Зеленський Міністр оборони Україна

Президент України Володимир Зеленський підтвердив намір замінити міністра оборони України.

Зеленський розповів, що цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити кадрове рішення.

Очолити міністерство оборони має Рустем Умєров.

«Хочу окреслити це зараз. Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці більш ніж 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому», – розповів Зеленський.

За його словами, Верховна Рада України добре знає цю людину, «Умєров не потребує додаткових представлень».

«Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури. Осінь – час для посилення», – додав Зеленський.

Рустем Умєров

Рустем Умєров має кримськотатарське походження. До приходу в політику був бізнесменом, інвестором, меценатом, а також радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Свою карʼєру Умєров розпочав у 2004 році в телекомунікаційній компанії, займаючи різні керівні посади. Згодом, у 2013, заснував інвестиційну компанію ASTEM і благодійний фонд ASTEM Foundation.

Як ідеться в довідці на сайті Фонду держмайна, Рустем Умєров народився в Узбекистані, а згодом жив в Алушті. Власне, саме тему Криму, за даними руху ЧЕСНО, Умєров найчастіше підіймав у Раді, коли був депутатом.

Що стосується освіти, то Умєров здобув ступінь бакалавра економіки та магістра фінансів у Національній академії управління. Брав участь у додаткових навчаннях та програмах обміну.

Рустем Умєров. Фото: hromadske.ua

Він очолює Фонд державного майна з 7 вересня 2022 року. А до того з серпня 2019 року він був парламентарем від фракції «Голос», секретарем Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Під час роботи у Верховній Раді Умєров очолював Тимчасову спеціальну комісію з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги. Був співголовою депутатського об’єднання «Кримська платформа» та учасником української переговорної групи з РФ. У 2021 році Умєрова нагородили орденом «За заслуги» III ступеня. Так, він опинився у списку тих, кого президент Володимир Зеленський відзначив за «значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення обороноздатності, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю».

Верховна Рада Володимир Зеленський Міністр оборони Україна