fbpx
Президенти дев’яти країн-членів НАТО підтримали членство України в Альянсі та закликали збільшити допомогу

Президенти дев’яти країн-членів НАТО підтримали членство України в Альянсі та закликали збільшити допомогу

Військова допомога Естонія Латвія Литва НАТО Північна Македонія Польща Румунія Словаччина Україна Україна-НАТО Чехія Чорногорія

Президенти дев’яти країн-членів НАТО з Центральної та Східної Європи опублікували спільну заяву, в якій підтримали прагнення України щодо членства в Північноатлантичному Альянсі та вкотре засудили російську агресію.

Серед підписантів вісім лідерів держав, які відвідали Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спроб Росії анексувати будь-яку українську територію. Ми твердо підтримуємо рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року щодо майбутнього членства України“, – йдеться в документі.

Також лідери країн-партнерів закликають збільшити кількість військової допомоги Україні.

Прапори країн членів НАТО

Ми підтримуємо Україну в її захисті від вторгнення Росії, вимагаємо від Росії негайно вийти з усіх окупованих територій і заохочуємо всіх членів Альянсу істотно збільшити військову допомогу Україні. Усі, хто вчиняє злочини агресії, мають бути притягнуті до відповідальності та притягнуті до відповідальності“, – заявили 9 президентів.

Документ підписали: президент Чехії Мілош Земан, президент Естонії Алар Каріс, президент Латвії Егілс Левітс, президент Литви Гітанас Науседа, президент Північної Македонії Стево Пендаровський, президент Чорногорії Міло Джуканович, президент Польщі Анджей Дуда, президент Румунії Клаус Йоганніс та президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Нагадаємо, 30 вересня Володимир Зеленський,  Денис Шмигаль та Руслан Стефанчук підписали заявку на пришвидшений вступ України до НАТО.

Володимир Зеленський підписав заявку на пришвидшений вступ України в НАТО, 30 вересня 2022 Фото: Офіс Президента

“Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО“, – сказав Володимир Зеленський.

Також він Зеленський підкреслив, що поки триватимуть консультації серед країн-членів Альянсу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України –  Kyiv Security Compact.

Про які саме гарантії безпеки наразі невідомо, але Зеленський зауважив, що ці про позиції вже були передані партнерам.

Військова допомога Естонія Латвія Литва НАТО Північна Македонія Польща Румунія Словаччина Україна Україна-НАТО Чехія Чорногорія