fbpx
Продовження воєнного стану та мобілізації: Зеленський вніс до Ради законопроєкти

Продовження воєнного стану та мобілізації: Зеленський вніс до Ради законопроєкти

Верховна Рада Війна з Росією Воєнний стан Володимир Зеленський Президент Україна

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні.

Відповідні проєкти законів зареєстровані під номерами №10211 і №10212.

Голосування у парламенті заплановано вже на цей тиждень.

Так, президент пропонує Верховній Раді затвердити свої укази щодо продовження в Україні строку дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації з 16 листопада 2023 року ще на 90 діб.

Це буде вже дев’яте продовження з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Такі рішення депутати за поданням президента вже ухвалювали п’ять разів у 2022 році, а також тричі у 2023-му.

Фото на тему ЗСУ/Збройні Сили України

Воєнний стан

Під час воєнного стану в країні можуть обмежувати свободу руху громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Окрім того, можуть запровадити трудову повинність чи обов’язкові суспільно корисні роботи або ж примусове відчуження приватного майна.

Також можливий перехід різних установ та організацій усіх форм власності на роботу на користь оборони.

Можлива заборона діяльності певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Ілюстративне фото на тему: Збройні Сили України / ЗСУ / Український військовий

Згідно із законом, під час воєнного стану влада й військове командування мають право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, транспорт і приватне майно.

Також в Україні можуть забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій та інших масових заходів. Може обмежуватися право на вільне пересування.

Верховна Рада Війна з Росією Воєнний стан Володимир Зеленський Президент Україна