fbpx
«ПВК Вагнер» купила два супутники в Китаї – AFP

«ПВК Вагнер» купила два супутники в Китаї – AFP

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Війна з Росією Закупівлі Китай (КНР) Космос Найманці Розвідка Росія Світ Супутник Україна

Пов’язана з “ПВК Вагнер” компанія придбала два китайських супутники для здійснення розвідки.

Про це повідомляє Agence France-Presse (AFP) з посиланням на документ, з яким ознайомилося агентство.

Супутники використовувалися не лише в інтересах ведення війни в Україні, а й у діяльності російських найманців у Африці.

Згідно з текстом угоди, складеної англійською та російською мовами, вона була підписана 15 листопада 2022 року між компанією Beijing Yunze Technology Co та фірмою ТОВ “Ника-Фрут”, яка, за твердженням AFP, на той час входила до бізнес-структур засновника так званої “ПВК Вагнер” Євгена Пригожина.

Основним видом діяльності компанії, яка зареєстрована у підмосковному Домодєдово, вказується – неспеціалізована оптова торгівля.

Китайська сторона продала компанії “Вагнера” два супутники спостереження високої роздільної здатності, що належать китайському космічному гіганту Chang Guang Satellite Technology (CGST).

Вартість контракту склала більше 30 мільйонів доларів (235 мільйонів юанів). Окрім самих супутників, угода передбачає надання додаткових послуг.

Договір також передбачає надання зображень на вимогу з інших супутників мережі компанії CGST.

Використання супутників

За словами джерела в європейській службі безпеки, який на умовах анонімності поспілкувався з AFP, умови контракту дозволяли “ПВК Вагнер” отримувати супутникові знімки територій України, а також Сирії та країн Африки: Судану, Центральноафриканської Республіки та Малі, де були присутні “вагнерівці”.

Окрім того, наприкінці травня 2023 року – за кілька тижнів до так званого “заколоту”, представники “ПВК Вагнера” запросили супутникові знімки території Росії від російсько-українського кордону до Москви.

При цьому у AFP зазначили, що в самій угоді немає згадки про замовлення супутникових зображень російської території. Тому цю інформацію поки неможливо перевірити.

Представник МЗС Китаю заявив AFP, що “не знайомий з ситуацією” описаної в матеріалі. Він додав, що “Китай завжди займає розсудливе та відповідальне ставлення до відповідних питань експорту і діє суворо відповідно до китайської політики, законів та своїх міжнародних зобов’язань”.

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Війна з Росією Закупівлі Китай (КНР) Космос Найманці Розвідка Росія Світ Супутник Україна