fbpx
Рада схвалила законопроєкт про “військовий ПДФО”

Рада схвалила законопроєкт про “військовий ПДФО”

Верховна Рада Законодавство Україна

Верховна Рада схвалила урядовий законопроєкт №10037 щодо військового ПДФО (Податок на доходи фізичних осіб).

Проєкт закону підтримали 253 депутати.

Загалом на армію з місцевих бюджетів перерахують за поточний і наступний рік 214,7 млрд грн.

«Під час війни максимум ресурсів має виділятися на оборону – це факт, сперечатися з яким було б дивно. Виготовляти якнайбільше зброї в Україні – це наша стратегічна ціль. Як нещодавно сказав мій Президент, усі ресурси треба направляти на те, щоб Україна стала сильнішою», – написав Камишін Олександр.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року військовий ПДФО спрямовується до держбюджету в пропорції 50% на 50%: для Держспецзв’язку на дрони (13 млрд грн) і до Міноборони на артилерійські системи (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан “військовий ПДФО” розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% — Держспецзв’язку на БпЛА (попередньо, від 43 млрд грн);
  • 45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (від 43 млрд грн)
  • 10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами, пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

ПДФО

Уряд на чолі з прем’єром Денисом Шмигалем, який ініціював законопроєкт № 10037, запропонував перерозподілити військові ПДФО на оборону, а не в місцеві бюджети, — на виробництво дронів та боєприпасів.

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили.

Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень.

Ілюстративне фото на тему: Виплати / Гроші / ПДФО

Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається.

Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Верховна Рада Законодавство Україна