fbpx
Raytheon поставила перший радар AN/TPY-2 для Саудівської Аравії

Raytheon поставила перший радар AN/TPY-2 для Саудівської Аравії

THAAD ЗРК ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ США

Компанія Raytheon передала перший радар протиракетної оборони AN/TPY-2 до Саудівської Аравії.

Про це повідомляє компанія у своєму пресрелізі.

«Крайній радар AN/TPY-2 тепер належить до іншого класу, оскільки компанія Raytheon внесла до нього понад 50 удосконалень», – сказав Пол Ферраро, президент підрозділу систем повітряної і космічної оборони компанії Raytheon.

Передача відбулась в рамках контракту на 2,3 мільярда доларів, підписаного в 2020 році. В рамках цього контракту Саудівська Аравія отримає сім радарів AN/TPY-2 для систем протиракетної оборони THAAD.

Радар AN/TPY-2 призначений для виявлення, відстеження і розпізнавання ворожих балістичних ракет на різних стадіях польоту.

Радар може працювати в двох режимах. Він може виконувати або функції виявлення цілей, або наводити протиракети на ціль для її перехоплення.

На новому радарі впроваджені новий тип напівпровідникових елементів на основі нітриду галію. Порівняно з іншими напівпровідниками які використовуються в радіотехніці він має краще енергоефективність, меншу вагу та забезпечує вищу вихідну потужність. Це значно підвищує дальність виявлення цілей радаром.

Дозвіл на продаж Саудівський Аравії семи систем THAAD був виданий в жовтні 2017 року. Всього передбачалось поставити 44 пускові установки, 360 ракет, 16 командних пунктів та 7 радарів AN/TPY, а також допоміжне обладнання та послуги з обслуговування. Загальна вартість передбачалась на рівні 15 млрд доларів.

В січні 2024 року Lockheed Martin підписала договір на локалізацію частини виробництва THAAD в Саудівській Аравії. В королівстві будуть виготовлятись транспортно-пускові контейнери для ракет, та елементи пускової установки.

Нагадаємо що в листопаді 2023 року Саудівська Аравія замовила у Південної Кореї зенітно-ракетні комплекси Cheongung 2 для покращення можливостей протиракетної та протиповітряної оборони.

Контракту вартістю 3,2 млрд доларів передбачає постачання 10 батарей зенітно-ракетних комплексів Cheongung 2 Block 2.

Комплекс Cheolmae-2 розроблений з використанням технологій від російських ЗРК С-350 та С-400. Зенітна ракета була розроблена на основі 9M96E, а її запуск відбувається за принципом “холодного пуску”, так само як це реалізовано на російському С-400.

THAAD ЗРК ППО та ПРО Саудівська Аравія Світ США