fbpx
Російський винищувач МіГ-31 перехопив літаки США і Норвегії

Російський винищувач МіГ-31 перехопив літаки США і Норвегії

Авіація Балтія Винищувач Європа МиГ-31 НАТО ПКС Росії Росія Світ

Російський винищувач перехопив літаки США і Норвегії над Баренцовим морем.

Про це повідомляє Голос Америки.

Міністерство оборони Росії заявило, що винищувач МіГ-31 перехопив і супроводжував патрульні літаки США і Норвегії над Баренцовим морем.

Представники Пентагону повідомили ЗМІ, що військове відомство США знають про ці повідомлення.

«Перехоплення не є чимось незвичайним. Більшість з них вважаються безпечними. Однак ми не вдаємося в подробиці самих взаємодій », – повідомив співробітник.

Надзвукові винищувачі МіГ-31

Подібні перехоплення, але вже російських літаків, проводять і винищувачі НАТО, які охороняють повітряний простір країн Балтії в рамках місії Балтійської повітряної поліції (Baltic Air Policing), сім разів піднімалися в небо за перший тиждень квітня, щоб ідентифікувати невідомі літаки.

За даними литовського міністерства, в більшості випадків це були російські військові літаки, які літали з відключеними транспондерами, і лише з одиницям вдалося налагодити радіозв’язок.

Протягом лише 31 березня, винищувачі НАТО тричі піднімалися по тривозі. Тоді було ідентифіковано, серед іншого, розвідувальний літак Іл-20 та винищувач Су-27.

Минулого року Повітряні Сили Альянсу перехопили понад 400 неідентифікованих літаків, які наблизилися до повітряного простору НАТО. Понад 350 із них виявилися російськими машинами.

Україна теж не проти залучення авіації НАТО для спільного патрулювання українського неба у взаємодії з Повітряними Силами ЗСУ.

Винищувач Eurofighter на авіабазі Емарі в Естонії

Про це було обговорено, на початку квітня, під час зустрічі заступника керівника Офісу Президента Романа Машовця з головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим. Крім того, також обговорювали організацію спільних навчань ЗСУ з військовими НАТО.

Балтійські країни не мають власних винищувачів, тому захист їх повітряного простору гарантує Альянс. Тому місія Балтійської авіаційної поліції триває з 2004 року, коли Литва, Латвія та Естонія приєдналися до НАТО. Винищувачі НАТО дислокуються в Шяуляй (Литва) та на естонській базі в Амарі. Аналогічна місія НАТО діє у Румунії, вона називається Atlantic Resolve, і покликана підтримати східний фланг НАТО у відновленні агресивної політики Росії в регіоні.

Авіація Балтія Винищувач Європа МиГ-31 НАТО ПКС Росії Росія Світ