fbpx
Росія розпродає єдиного виробника РСЗВ “Град” та “Смерч”

Росія розпродає єдиного виробника РСЗВ “Град” та “Смерч”

Артилерія ОПК Росія

У РФ розпродають майно та землі збанкрутілого виробничого об’єднання “Мотовилихинские заводы”, котре було єдиним виробником низки артилерійських систем в країні.

Про це повідомляють російські медіа.

Із 2018 року на підприємстві запусили процес банкрутства. У 2022 році частину територій підприємства вже продали за 59,5 млн рублів (близько 100 тисяч доларів) під житлову забудову.

Нині керуюча особа конкурсної комісії, котра займається ліквідацією боргів компанії, оголосила про прийом заявок на торги, у рамках яких мають продати майно і частину територій підприємства. Початкова ціна лоту – 9,481 млрд рублів (близько 105 млн доларів).

Розташоване у Пермському краї підприємство – одне із найстаріших виробників озброєння в Росії. Датою його заснування вважають 1736 рік. На сьогодні це один із найбільших виробників артилерії в РФ.

“Мотовилихинские заводы” – розробник та єдиний у Росії виробник бойових і транспортно-заряджальних машин зі складу РСЗВ “Град”, “Смерч” та їхніх модифікованих версій “Торнадо-Г”, “Торнадо-С”.

На виробничих потужностях також вироблялись самохідні артилерійські установки 2С4 “Тюльпан”, БМ-27 “Ураган”, самохідні 120-мм міномети “Нона”, буксировані гаубиці “Мста-Б” та 120-мм міномети 2С12 “Сани”.

Окрім виробництва нової техніки підприємство також займається відновленням пошкодженої, а також поверненої зі зберігання техніки.

Стан підприємства

За інформацією із російських видань, на кінець 2022 року виробниче об’єднання “Мотовилихинские заводы” все ще працювало та виготовляло озброєння, хоча вже перебувало в процесі банкрутства. Про що також повідомляв “Мілітарний”.

Виробництво має низку хронічних проблем, пов’язаних із відсутністю фінансування, нестачею обладнання та досвідченого персоналу.

Також зазначається, що за роки простою та процесів оптимізації на виробництві втратили унікальне обладнання для виробництва запчастин до старої техніки.

Це велика проблема в умовах розконсервації та відновлення Росією озброєння 60-70-х років виробництва.

Артилерія ОПК Росія