fbpx
Росія використовує НВУ-П «Охота» на Донбасі

Росія використовує НВУ-П «Охота» на Донбасі

Війна на Донбасі Інтервенція РФ 2014-2021 Луганщина Міни Російська агресія СБУ Україна

СБУ розслідує факт використання незаконними російськими формуваннями неконтактного вибухового пристрою НВУ-П «Охота».

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, вибухівку виявили військові поблизу селища Новотошківка Попаснянського району (Луганська область).

За оперативною інформацією, цей вибуховий пристрій був встановлений бойовиками незаконних збройних формувань поблизу населеного пункту біля лінії розмежування, що становило потенційну загрозу для місцевих жителів.

Наразі міни, що складали комплект, знищено військовослужбовцями інженерно-саперного підрозділу ООС на місці.

Неконтактний підривний пристрій вилучили слідчі СБУ для його долучення як речового доказу до матеріалів відкритого кримінального провадження.

НВУ-П «Охота»

Пристрій НВУ-П призначений для управління роботою п’яти протипіхотних осколкових мін (виконання ролі датчика й ідентифікатора цілі та видача команди на підрив чергової міни).

НВУ-П дозволяє встановлювати керовані й некеровані групи протипіхотних мін з п’яти мін ОЗМ-72 або МОН-50 і забезпечує послідовний підрив мін в групі при повторюваних впливах цілей.

Коли в зоні виявлення, опиняється людина, вибухає тільки одна міна з п’яти.

НВУ-П «Охота»

Робота пристрою – до виконавчо-розподільного пристрою приєднується за допомогою електрокабелю 5 протипіхотних осколкових мін, які встановлюються відповідно до обраної схеми мінування. На кожну міну від приладу простягається двожильний мідний ізольований мікрокабель.

Штатними мінами комплекту є міни ОЗМ-72 або МОН-50, але можливе підключення будь-яких протипіхотних осколкових мін, мають гнізда для приєднання запалів МД-5М.

Поблизу від виконавчо-розподільного пристрою в землю закопується сейсмічний датчик, з’єднаний з приладом кабелем.

При появі в зоні виявлення рухомих цілей (техніка, люди) сейсмічний датчик передає на прилад зареєстровані коливання ґрунту. Якщо ціль ідентифікується, як людина, то прилад переводиться в бойовий режим.

НВУ-П «Охота»

Як тільки ціль виявиться в зоні ефективного ураження однієї або декількох мін, то визначається найближча до цілі міна, після чого на пристрій, приєднаний до міни, надсилається електроімпульс і одна з мін вибухає.

Війна на Донбасі Інтервенція РФ 2014-2021 Луганщина Міни Російська агресія СБУ Україна