fbpx
Росія випробувала гіперзвукову ракету «Циркон»

Росія випробувала гіперзвукову ракету «Циркон»

ВМФ Росії Гіперзвукові ракети Ракетобудування Росія Світ Сусіди Флот Фрегати

Російські військові провели випробування перспективної гіперзвукової крилатої ракети «Циркон» запуском з корабля.

Про це пише Український Мілітарний Портал з посиланням на МО РФ.

Відео випробувань опубліковано на каналі Міноборони Росії. Згідно з повідомленням військового відомства, ракету вперше запустили з борту фрегата – «Адмирала флота Советского Союза Горшкова» проєкту 22350 – по морській цілі.

Розробка ракети «Циркон» ведеться з 2011 року, а льотні випробування боєприпасу проводяться з 2015-го. Ракета буде використовуватися для ураження надводних кораблів противника, оснащених системами протиповітряної та протиракетної оборони.

Перші випробування ракети «Циркон» пусками по мішені, розташованої на березі, відбулися в січні 2020 року. Боєприпас запустили з фрегата «Адмирал Горшков». Він вразив берегову мішень на відстані 500 кілометрів.

Технічні подробиці про перспективну гіперзвукову ракету поки не розкриваються. Імовірно, «Циркон» – двоступенева ракета. Перша ступінь боєприпасу обладнана твердопаливним ракетним двигуном, а друга – прямоточним повітряно-реактивним.

Дальність польоту боєприпасів може складати до 600 кілометрів. Як повідомляється, ракета здатна розвивати швидкість до 9 Мах.

Випробування «Циркону» запуском по морській цілі відбулися 6 жовтня 2020 року. Ціль перебувала на відстані 450 кілометрів.

Пуск гіперзвукової крилатої ракети «Циркон». Жовтень 2020. Фото: МО РФ

Як повідомляють ЗМІ Росії, середня швидкість польоту ракети становила 1,6 кілометра в секунду, а максимальна висота польоту – 28 тисяч метрів. На подолання 450 кілометрів у боєприпасу пішло близько 4,5 хвилини.

Раніше повідомлялося, що в рамках державних випробувань «Циркону», які будуть проводитися у 2020-2021 роках, будуть проведені близько 10 випробувальних запусків ракети. Сім-вісім з них – з борту фрегата «Адмирал Горшков», а решта – з підводного човна «Северодвинск» проєкту 885 «Ясень».

Завершити державні випробування «Циркон» планується у 2021 році, а прийняти ракету на озброєння – у 2022-му.

ВМФ Росії Гіперзвукові ракети Ракетобудування Росія Світ Сусіди Флот Фрегати