fbpx
Росія застосовує електронні приціли для артилерії

Росія застосовує електронні приціли для артилерії

Артилерія Війна з Росією Європа Росія Світ Україна

Російські військові використовують електронні прицільні комплекси «Барс» для гранатометів та мінометів у війні проти України.

Інформація про обладнання оприлюднена на сайті КБ «Барс».

У березні в мережі опублікували фотографії російських навісних балістичних обчислювачів для автоматичних гранатометів та мінометів, які нібито помітили у використанні російських військ в Україні.

Однак при докладнішому аналізі вдалося дізнатися, що ці фото, судячи з навколишнього оточення, були зроблені під час випробувань обладнання наприкінці 2023 року.

Нібито помічені в Україні балістичні обчислювачі "Барс". Фото: russia no context

Утім, розробник також запевняє про використання своїх виробів окупантами в Україні. Він повідомив, що прицільний комплекс «БАРС-30» для автоматичних гранатометів АГС-17/30 вже пройшов протокольні випробування та був «рекомендований до постановки на постачання».

ЕКП «БАРС-30»

Електронний прицільний комплекс «БАРС-30» складається з блоку датчиків, розміщених на спеціальному швидкознімному кріпленні, а також блоку обчислення та управління з виносною метеостанцією. Він є швидко та легко встановлюється на гранатомет.

За словами розробників, балістичний обчислювач комплексу значно точніший за аналоги, тому що в основі його роботи лежать не емпіричні таблиці стрільби, а математична модель польоту снаряда в середовищі з урахуванням численних факторів, що впливають на балістику.

Виробник також заявляє, що комплекс оснащений алгоритмом топографічної прив’язки до місцевості, що дає можливість вести вогонь по координатах у режимі стрільби із закритих вогневих позицій.

Для цього може використовуватися лише електронний комплекс без залучення штатних оптичних прицілів на зразок ПАГ-17, однак вони можуть бути одночасно встановлені та не заважають один одному. Це підтверджується оприлюдненим відео зі стрільбою на 1246 метрів виключно із застосуванням комплексу.

«Барс-30» є молодшою ​​моделлю, що першою пройшла випробування. Крім нього також розробляють аналогічний уніфікований комплекс «БАРС-82-120» для сімейства 82 та 120 мм мінометів.

Відомо, що у 2023 році конструкторське бюро випробувало балістичний обчислювач мінометного електронного прицілу. Використовуючи 82-мм гладкоствольний міномет 2Б24 «Дева», виконали серію пострілів на 1197 метрів з круговим відхиленням 5 метрів.

За повідомленням розробників, окрім гранатометного та мінометного прицілу, в планах також перебуває розробка складніших прицілів для буксируваних та самохідних гаубиць, а також 100 мм гармат БМП-3 та БМД-4.

Артилерія Війна з Росією Європа Росія Світ Україна