fbpx
Росія застосовує в Україні міни ПТКМ-1Р

Росія застосовує в Україні міни ПТКМ-1Р

Війна з Росією Міни Росія Україна

Окупаційні сили Росії використовують проти бронетехніки українських військових протитанкові міни ПТКМ-1Р.

Фотографію з такою міною оприлюднило Управління державної охорони України.

Військовослужбовці УДО України продовжують звільняти українську землю від вибухонебезпечних засобів.

«Наші військові працюють над розмінуванням Київської області та знаходять снаряди, міни й гранати всюди, де бував російський окупант», – йдеться в описі до фотографії.

Міна ПТКМ-1Р призначена для ураження бронетанкової техніки у верхню півсферу при проходженні її від місця встановлення міни.

Російська протитанкова міна ПТКМ-1Р в Україні. 2022 рік. Фото: Управління державної охорони України

Зона дії – лінійно-кругова з дальністю спрацьовування за ціллю до 50 метрів. Заявлено, що рівень бронепробиття – не менше 70 мм.

Міна складається з транспортно-пускового контейнера та бойового елемента. Встановлення міни виконується вручну. Маса міни – близько 20 кілограмів.

Транспортно пусковий контейнер складається з пристрою позиціювання з 8 відкидними лапками, підривного пристрою, джерела струму, поворотної платформи з електроредуктором, що спрямовує із закріпленими на ній 4 відкидними акустичними датчиками, поршня та заряду.

У транспортному положенні лапки пристрою позиціювання та акустичні датчики зафіксовані у складеному стані стопорним кільцем. На одній із лапок закріплений сейсмічний датчик цілі.

Російська протитанкова міна ПТКМ-1Р. Фото: ЗМІ РФ

Бойовий елемент складається з бойової частини типу «ударне ядро», підривного пристрою, джерела струму, двох імпульсних реактивних двигунів, інфрачервоного та радіолокаційного датчиків цілі.

Російська протитанкова міна ПТКМ-1Р

Бойовий елемент зафіксований у напрямній транспортно-пускового контейнера. Бойова частина складається з корпусу, заряду, детонаційного розподільника та облицювання. Імпульсні реактивні двигуни закріплені під кутом до осі бойового елемента.

Принцип дії

Після закінчення часу зведення міна переходить у режим бойового чергування: відбувається скидання стопорного кільця, розкриття лапок, розгортання акустичних датчиків цілі, починається пошук цілі сейсмічним датчиком.

При наближенні бронетехніки на відстань 100 м від місця встановлення міни сейсмічний датчик виявляє ціль і видає команду на приведення міни до бойового положення: відбувається нахил напрямної на 30 градусів від осі міни, починається функціонування акустичних датчиків.

Принцип дії російської протитанкової міни ПТКМ-1Р

Акустичні датчики визначають напрямок на ціль і видають команду на поворот напрямної у бік цілі, і надалі здійснюють супровід цілі та наведення направляючої на неї. Сейсмічний датчик цілі визначає відстань до цілі.

При наближенні цілі на відстань 50 м від місця встановлення міни сейсмічний датчик видає команду на відстріл бойового елемента: відбувається спрацьовування вишибного заряду, порохові гази впливають на поршень і викидають бойовий елемент із напрямної під кутом 60 градусів від горизонту із початковою швидкістю 30 м/с.

Принцип дії російської протитанкової міни ПТКМ-1Р

Після відстрілу бойового елемента відбувається пошук і ураження цілі:

  • Спрацьовують імпульсні реактивні двигуни, при цьому бойовий елемент розкручується.
  • Починається пошук цілі інфрачервоним та радіолокаційним датчиками. Завдяки обертанню бойового елемента, відбувається сканування поверхні спочатку по розбіжній, а після підйому на максимальну висоту по спіральній траєкторії, що збігається. Бойовий елемент при цьому переміщається параболічною траєкторією з найбільшою висотою підйому 30 м.
  • При виявленні цілі датчиками видається команда на підрив бойової частини. При цьому формується ударне ядро, що уражає ціль у верхню частину техніки.

У разі відсутності цілі після закінчення заданого часу міна самоліквідується.

Війна з Росією Міни Росія Україна