fbpx
Росія застосувала у війні вогнеметну систему ТОС-2 «Тосочка»

Росія застосувала у війні вогнеметну систему ТОС-2 «Тосочка»

Артилерія Війна з Росією ЗС Росії Україна

Російські пропагандистські медіа повідомили про перше використання у війні проти України вогнеметної системи ТОС-2 «Тосочка».

Це також підтвердили у міністерстві оборони РФ.

Кадри застосування цієї зброї на полі бою опублікували у соцмережах.

На відео демонструють розгортання, пуски реактивних снарядів та роботу екіпажу вогнеметної системи ТОС-2 «Тосочка» на колісному шасі.

Після пуску снарядів з термобаричним зарядом по цілі серед лісистої місцевості, яку російські окупанти класифікували як “піхоти противника”, пускова установка згортається та залишає вогневу позицію.

Це перші кадри застосування російської ТОС-2 «Тосочка» у бойових діях проти України, які показали окупанти. Судячи з відео, пускова отримала захист від дронів та скидів у вигляді екрану.

«Тосочка»

ТОС-2 «Тосочка» – модернізована версія і подальший розвиток важкої вогнеметної системи ТОС-1 «Буратино» і ТОС-1А «Солнцепек», які вже стоять на озброєнні російської армії. Система розроблена підприємством НВО «Сплав». Пускова виконана на базі вантажного автомобіля Урал-63706 з колісною формулою 6х6. На відміну від ТОС-1 і ТОС-1А, які використовують гусеничні шасі танків Т-72 або Т-90 відповідно.

Кабіна ТОС-2 отримала бронювання, яке захищає розрахунок від вогню стрілецької зброї. Колісне шасі збільшує економічність, мобільність та дальність ходу пускової установки.

Колісна вогнеметна система ТОС-2

Нова російська вогнеметна система отримала комплект навігаційного обладнання, який дозволяє вести вогонь з непідготовлених позицій. Автоматизовані системи управління вогнем підвищила точність ураження.

Колісна вогнеметна система ТОС-2

Як ТОС-1 і ТОС-1А, «Тосочка» використовує 220-мм некеровані реактивні снаряди, які складаються з головної частини з наповнювачем (запальним або термобаричним складом), детонатором й твердопаливним ракетним двигуном. Пускова установка має 18 направляючих.

Розробниками заявлено, що система може застосовувати модернізовані ракети, які дозволяють стріляти на більшу відстань ніж нові ракети для ТОС-1А, дальність яких досягає 6 кілометрів.

Схема ТОС-2

Систему ТОС-2 оснастили механізованим вузлом завантаження боєкомплекту, що дозволяє заряджати ракети без залучення транспортно-заряджаючої машини. Це дає можливість екіпажу після залпу може сам перезарядити пускову.

Артилерія Війна з Росією ЗС Росії Україна