fbpx
Росіяни зняли нове постановочне відео, яке поширюють ЗМІ України

Росіяни зняли нове постановочне відео, яке поширюють ЗМІ України

Війна з Росією Інформаційна війна Пропаганда Україна

Російський центр інформаційно-психологічних операцій створив нове постановочне відео про війну в Україні, яке почали поширювати в українських соцмережах.

Першоджерелом, яке почало поширювати відео, став російський пропагандист Андрій Руденко, який вже до цього поширював постановочні вiдео.

Відео поширюється так, як нібито воно записане з камери GoPro українського військового, якого нібито вбили та потім забрали камеру.

На вiдео невідома людина, в українській формі, інсценує ведення бойових дій з ями. Потім симулює поранення та смерть. Камера майже постійно направлена на землю.

«Вiдео із захопленого GoPro ЗСУшника, зі знищеного опорного пункту, на передовій позиції в районі населеного пункту Авдіївка штурмовими підрозділами 1-го армійського корпусу», – додав до опису відео Андрій Руденко.

Постановочність даного вiдео видає відразу декілька моментів, які добре видно, якщо уповільнити вiдео.

На кадр камери потрапляють два «асистенти» актора, яких намагалися спочатку приховати засвічуванням камери.

Коли актор імітує важке поранення та кричить про поранення, у кадрі знову з’являється невідома людина, яка стоїть на місці під час «бою».

Потім невідома людина у метрі від актора стріляє по землі, ймовірно, щоб не зачепити актора і вдати, що до ями прорвався противник, який добив «пораненого бійця».

«Кров» з актора пішла не тоді, коли він нібито отримав «поранення», а тільки тоді, коли він навів камеру на потрібне місце. Імовірно, актор у цей момент випустив пакет зі штучною кровʼю або з чимось схожим за кольором, після чого «кровотеча» у бійця взагалі припинилася.

Також на початку вiдео видно склеювання кадрів, при яких різко змінюється розташування кореня на землі.

Склейка вiдео. Різко змінюється розташування кореня.

Імовірно, знімальна група зупинила на мить відео і випадково зачепила цей корінь і потім продовжила зйомку.

Варто зазначити, що на ствольну накладку намотали розпізнавальний знак у вигляді синього скотчу, щоб його краще було видно на камері. Це має переконати глядача у тому, що це дійсно «український військовий».

Поширення в Україні

Попри погану якість відзнятого матеріалу, російському центру ІПСО вдалося поширити це відео також через українські групи у соціальній мережі.

Дане відео поширили на Telegram-каналі українського журналіста Андрія Цаплієнко, який має понад 300 тисяч підписників.

Також відео з’явилося на українських Telegram-каналах «Всевидящее ОКО Украина» (понад 1 мільйон підписників) та каналі WARSHAL, який має понад 100 тисяч підписників.

Постановочне відео російського центру ІПСО на українських Telegram-каналах

Українські канали в опис до відео додали текст, якого не було в російському першоджерелі.

«Жахливі кадри зняті на камеру GoPro солдата ЗСУ. Під Авдіївкою росіяни захопили наш опорний пункт і дуже його поранили. На допомогу йому ніхто не встиг прийти і через 30 секунд він помер», – йдеться в описі до відео в українських Telegram-каналах.

Нагадаємо, ще перед повномасштабним вторгненням пропагандист Андрій Руденко поширював постановочні відео з «пораненими цивільними».

Війна з Росією Інформаційна війна Пропаганда Україна