fbpx
“Роскосмос” постраждав від санкцій США

“Роскосмос” постраждав від санкцій США

Космос Росія Санкції Світ Супутник Сусіди

Через санкції США, “Роскосмос” почав втрачати контракти від замовників.

Про це повідомляє Українська Правда.

Варто зазначити, що раніше низка російських космічних підприємств, серед них самарський РКЦ “Прогрес” і “Центральний науково-дослідний інститут машинобудування” (ЦНДІМАШ), були внесені в санкційні списки США.

Як стало відомо, один із контрагентів “Роскосмосу” в 2020 році відмовився від контракту на запуск супутника через американські санкції, про це розповів перший заступник гендиректора держкорпорації з економіки та фінансів Максим Овчинніков в інтерв’ю російському “Інтерфаксу“.

“Питання в міжнародній політиці, тих же самих санкціях, вони просто в низці випадків призводять до того, що незважаючи на більш конкурентоспроможні пропозиції російської сторони, замовник відмовляється від контрактів. У нас був, на жаль, такий приклад минулого року. Ми пропонуємо дешевше, а контрагент відмовляється, тому що є обмеження, що апарати з американськими комплектуючими не повинні літати на наших засобах виведення”.

 

Проте, незважаючи на санкції Вашингтона, РФ продовжує поставляти до США ракетні двигуни РД-180, що використовуються у ракеті Atlas-V фірми United Launch Alliance. А, інший американської компанії – Orbital ATK – поставляються двигуни РД-181. Вони застосовуються в ракетах Antares, за допомогою яких на МКС відправляються вантажні кораблі Cygnus.

У лютому в ракетно-космічній корпорації “Енергія” повідомляли, що санкції США і країн Європи можуть привести до “обмеження міжнародної кооперації при здійсненні ряду проектів”.

Глава “Роскосмосу” Дмитро Рогозін назвав санкції відносно космічних підприємств – РКЦ “Прогрес” і ЦНДІМАШ – незаконними.

Як стало відомо, на початку квітня, російський військовий супутник дистанційного зондування Землі “Космос-2525” зійшов із власної орбіти та згорів у шарах атмосфери над Тихим океаном. За даними NORAD, опублікованих на сайті space-track.org (займається відстеженням переміщення штучних супутників Землі) російський апарат увійшов в шари атмосфери 1 квітня над Південною частиною Тихого океану.

Згідно з дослідженням аналітика Барта Хендрікса, опублікованому в серпні 2020 року в американському журналі The Space Review, Експериментальний Малий Космічний апарат (емка) «Космос-2525» представляє собою спрощений попередник секретного розвідувального супутника «Разбег».

Супутник був розроблений і вироблений корпорацією “ВНІІЕМ” – російським приладобудівним підприємством в структурі “Роскосмосу”. Експериментальний малий космічний апарат “Космос-2525” був запущений за допомогою ракети-носія легкого класу “Союз-2.1в” з космодрому Плесецьк в березні 2018 року.

Що стало причиною сходження з орбіти – не повідомляється. Російське Міноборони не коментує випадок.

Космос Росія Санкції Світ Супутник Сусіди