fbpx
Розділити та ліквідувати: стратегія реформування «Укроборонпром»

Розділити та ліквідувати: стратегія реформування «Укроборонпром»

ОПК Реформа Україна Укроборонпром

У результаті реформування ДК «Укроборонпром» буде створено 6 галузевих холдингів, а сам Концерн – ліквідовано.

Про це розповів заступник Генерального директора ДК «Укроборонпром» та Голова Офісу Трансформації Концерну Роман Бондар в інтерв’ю для видання «Оборонно-Промисловий кур’єр».

Причина за якими заплановані такі кардинальні зміни – сьогоднішня модель управління не забезпечує ефективне керування більше ніж сотнею розрізнених підприємств-учасників Концерну.

Замість одного ДК «Укроборонпром» в ході реформування готується створення щонайменше 6 галузевих державних корпорацій, навколо яких буде консолідовано підприємства за принципом галузевої синергії компетенцій:

  • ракетобудівної
  • авіаційної
  • авіаремонтної
  • бронетанкової
  • радарних систем
  • морських систем
Мобільний ракетний комплекс Нептун

В Концерні створено Офіс трансформації та Стратегічний Комітет – обидві команди, у тісній співпраці з керівниками підприємств, вже розробляють галузеві стратегії.

Як розказав Роман Бондар, впродовж двох років реформування ДК «Укроборонпром» буде відігравати роль «центра управління польотами» для трансформаційних процесів та створення галузевих холдингів.

У холдингах планується створення сучасної системи корпоративного управління, затверджено стратегію розвитку, програму капітальних інвестицій, продуктову лінійку, систему управління виробництвом та стандарти звітності.

Реформувати систему корпоративного управління планують з ухваленням відповідних змін до Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі» та прийняття нового Закону «Про корпоратизацію підприємств ОПК».

За словами Бондара, сьогодні проекти законів знаходяться на розгляді профільного комітету Верховної Ради України і реформування ДК «Укроборонпром» напряму залежить від ефективності парламенту: «Без необхідних законів строк створення корпорацій складе близько 2,5 років. З ухваленням законів – реально впоратися за 6-9 місяців».

ОПК Реформа Україна Укроборонпром