fbpx
Румунія придбає у Elbit озброєння для Piranha V

Румунія придбає у Elbit озброєння для Piranha V

Elbit Systems Piranha V Бронетехніка БТР Румунія Сусіди

Ізраїльська компанія Elbit Systems уклала контракт на постачання комплектів озброєння для румунських бронетранспортерів Piranha V.

Новину оприлюднила пресслужба компанії Elbit на своїй офіційній сторінці.

За контрактом Elbit Systems постачатиме башти UT30 MK2, дистанційні установки для 12,7-мм кулеметів RCWS і комп’ютеризовані мінометні системи SPEAR калібру 120 мм. Всі вони будуть інтегровані на платформі бронетранспортерів Piranha V.

Планується, що озброєння буде вироблятись в румунському місті Бакеу на потужностях дочірньої компанії Elmet International Bacău.

Контракт, який оцінюють у 120 мільйонів доларів, мають виконати за три роки.

Нещодавно міністерство національної оборони Румунії замовило 150 додаткових броньованих машин Piranha V на суму 674 мільйони доларів.

Замовлені бронемашини додають до минулого контракту на придбання 227 Piranha V, які країна вже замовила в 2018 році, і які почали виробляти в країні восени 2019 року. Загалом Збройні сили Румунії матимуть парк із 377 машин цієї моделі.

Перший контракт на 227 бронемашин, які Румунія замовила п’ять років тому, оцінюють у 868 мільйонів євро. У жовтні 2020 року було поставлено перші 36 машин.

Нові бронетранспортери виготовляють у Румунії відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між місцевою компанією Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) і мадридською компанією GDELS.

Piranha V

Piranha — сімейство колісних бойових броньованих машин, розроблене швейцарською компанією Mowag GmbH. Усього випущено п’ять поколінь цих транспортних засобів. Їх виготовляє компанія Mowag або ж інші виробники за її ліцензією.

Piranha V спроєктована за колісною формулою 8х8 та оснащена сучасною гідропневматичною підвіскою. Завдяки 620-сильному дизелю DC 13 від Scania машина вагою 33 тони може розвивати максимальну швидкість по шосе до 100 км/год. Машина також оснащена додатковим силовим агрегатом потужністю 101 кінська сила, котрий може живити енергосистеми та бойовий модуль при вимкненому двигуні.

Piranha V має круговий захист від влучання куль калібру 14,5-мм та уламків 155-мм снарядів на відстані 25 метрів.

Також машина захищена від підриву 10 кг тротилу під колесом, що відповідає рівню 4 стандарту НАТО STANAG 4569. А з додатковим комплектом броні у передній та боковій проекціях Piranha має витримувати обстріл з 25-мм автоматичної гармати.

Elbit Systems Piranha V Бронетехніка БТР Румунія Сусіди