fbpx
Румунія стане новим оператором ПТРК Javelin

Румунія стане новим оператором ПТРК Javelin

Javelin Європа ПТРК Румунія Світ Сусіди США

Сполучені Штати схвалили можливий продаж протитанкових керованих ракет FGM-148 Javelin для Румунії.

Про це повідомило управління з питань оборонної співпраці та безпеки Департаменту оборони США.

Державний департамент США задовольнив запит Румунії на можливий продаж протитанкових ракетних комплексів Javelin та керованих ракет до них орієнтовною вартістю 80 мільйонів доларів.

Запит включав придбання 263 ракет FGM-148F та 26 полегшених пускових установок LWCLU Javelin. Потенційна угода також включає отримання супутнього обладнання, запчастин, а також курс підготовки операторів комплексу.

ПТРК Javelin оснащений полегшеною пусковою LWCLU.

LWCLU – це пульт керування, який є єдиним складовим комплексу Javelin та призначений для багаторазового використання. Він розроблений у 2022 році компанією Javelin Joint Venture – спільним підприємством Raytheon Missiles & Defense та Lockheed Martin.

Нова пускова установка LWCLU легша за стандартний варіант майже на два кілограми та має менші розміри.

ПТРК Javelin – це переносний протитанковий ракетний комплекс третього покоління виробництва американських підприємств Raytheon та Lockheed Martin.

Ракета цього протитанкового комплексу має теплову голівку самонаведення, тому оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі.

Споряджений комплекс з новою пусковою установкою важить 20 кілограмів. Його керована ракета у версії FGM-148F здатна захоплювати та уражати цілі на відстані 4750 метрів.

Європейська експансія Javelin

Румунія має стати одинадцятим оператором американського ракетного комплексу третього покоління, що вже зарекомендував себе за досвідом російсько-української війни як надзвичайно ефективний зразок озброєння.

у вересні цього року також стало відомо про локалізацію виробництва Javelin в Європі. На оборонній виставці MSPO польська компанія PGZ підписала меморандум з консорціумом Javelin Joint Venture щодо виробництва цих протитанкових ракетних систем Javelin.

За словами представників польської компанії, очікується повна локалізація виробництва ракет всередині Польщі вже протягом кількох років.

Javelin Європа ПТРК Румунія Світ Сусіди США