fbpx
Польща шукає можливості для виробництва Javelin

Польща шукає можливості для виробництва Javelin

Javelin Lockheed Martin PGZ Raytheon Європа ПТРК Світ

Польща підписала меморандум з консорціумом Javelin Joint Venture щодо виробництва ПТРК FGM-148 Javelin.

Про це повідомляє польське оборонне видання

На оборонній виставці MSPO державна компанія PGZ підписала меморандум з консорціумом Javelin Joint Venture (об’єднання компаній Raytheon та Lockheed Martin) щодо виробництва протитанкових ракетних систем Javelin в Польщі.

Разом з PGZ ми вивчаємо низку можливостей використання навичок і досвіду польської промисловості для спільного виробництва“, — заявив Енді Амаро, президент JJV і директор програми Javelin RTX.

Виробництво Javelin на підприємстві Lockheed Martin. Квітень 2022. Фото: Reuters

У заяві PGZ йдеться про оцінку можливостей для розгортання на місцевих потужностях процесу остаточного складання озброєння, а також локалізації виробництва деяких компонентів.

Відомо, що представники JJV надіслали пропозицію щодо виготовлення деких елементів Javelin на підприємстві PGZ Mesko.

Пшемислав Ковальчук, член правління з питань розвитку Mesko, повідомив, що його компанія стане головним підрядником виробництва ракетних систем. Низка інших польських компаній, таких як Polish Armaments Group, виступлять субпідрядниками.

За словами Ковальчука, компанія очікує на повну локалізацію виробництва всередині Польщі протягом кількох років.

Розміщення додаткових виробничих майданчиків у Польщі може бути частиною процесу із розширення потужностей Lockheed Martin, котра з травня минулого року намагається збільшити випуск Javelin.

В квітні 2023 року Сполучені Штати виділили понад 200 мільйонів доларів для розширення потужностей та прискорення виробництва ракет до цих ПТРК .

Польські збройні сили вже мають на озброєнні системи FGM-148 Javelin. У 2020 році країна підписала контракт на постачання 60 пускових установок, а також 180 керованих ракет.

Цікаво, що паралельно з Javelin польська армія озброюється і подібним протитанковим комплексом Spike-LR2, виробництво яких вже освоєно в Польщі.

Javelin Lockheed Martin PGZ Raytheon Європа ПТРК Світ