fbpx
Saab Gripen ПС Бразилії здійснив свій перший “бойовий” виліт

Saab Gripen ПС Бразилії здійснив свій перший “бойовий” виліт

JAS 39 Gripen Saab Авіація Бразилія ПС Бразилії Світ

Перший виліт нових винищувачів ПС Бразилії відбувся 20 грудня. Керував процесом командир 1 групи ППО, підполковник Густаво Паскотто.

Про це повідомляє видання Аir data news.

Чотири винищувачі Saab Gripen E отримала перша група протиповітряної оборони на базі ВПС Анаполіс у рамках замовлення на 40 літаків.

Винищувачі Gripen E, які отримали в Бразилії позначення F-39E, були офіційно включені до складу Першої групи протиповітряної оборони ПС Бразилії під час церемонії на базі ВПС Анаполіс 17 грудня.

Тепер Gripen E офіційно стануть частиною лінійки винищувачів 1-ї авіаційної групи та будуть виконувати регулярні льотні завдання мирного часу. Загалом цьому підрозділу з Анаполісу доручено захист і контроль повітряного простору над федеральною столицею Бразилії.

Gripen E мають замінити старі винищувачі Northrop F-5 Tiger II, які перебували на озброєнні ПС Бразилії з 1975 року і взяли на себе управління протиповітряною обороною після зняття з експлуатації 12 уживаних Dassault Mirage 2000.

Бразилія наразі має на озброєнні 49 модернізованих винищувачів Northrop F-5M, термін служби котрих подовжили до 2035 року.

Міноборони Бразилії 18 грудня 2013 року оголосило про вибір Gripen E/F компанії Saab переможцем тендеру на поставку винищувача нового покоління за програмою F-X2.

Контракт вартістю 5,4 млрд доларів на розробку під бразильські вимоги та виробництво 36 літаків компанія підписала з командуванням ПС Бразилії в жовтні 2014 року.

Saab відповідає за виробництво 13 літаків у Швеції, перший з яких доставили до Бразилії у вересні 2020 року, ще 8 винищувачів будуть зібрані спільно шведськими та бразильськими фахівцями. Решта 15 машин (8 одномісних та 7 двомісних) будуть зібрані на потужностях Embraer в Бразилії.

Бразильські льотчики у Швеції

У січні 2021 року, перша група бразильських льотчиків почала опановувати багатоцільові винищувачі Gripen у Швеції на авіабазі у місті Сатеняс.

JAS 39 Gripen Saab Авіація Бразилія ПС Бразилії Світ