fbpx
СБУ затримала корегувальника, який наводив ракети напередодні 2023 року 

СБУ затримала корегувальника, який наводив ракети напередодні 2023 року 

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна

Контррозвідка СБУ затримала агента ФСБ, який причетний до корегування ударів по Києву напередодні 2023 року.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

Затриманим виявився агент ФСБ, якого завербували на території РФ та направили до України для проведення розвідувально-підривної діяльності.

Саме за координатами, які передав затриманий своїм кураторам, був завданий удар 31 грудня 2022 року, по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Затриманий розвідував локації штабів Сил оборони, а також здійснював фото та відеофіксацію місць базування та переміщення підрозділів ЗСУ та передавав своїм кураторам з геоприв’язкою.

У результаті спецоперації, співробітники СБУ виявили та затримала зловмисника у своїй квартирі у Києві. За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-літній мешканець Києва, який мав прокремлівські погляди. Для сприяння ворогу, затриманий після початку повномасштабної війни оформив статус волонтера та відвідав РФ через треті країни.

Під час перетину кордону з РФ, чоловік за власної ініціативи заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою. Для підтвердження свого наміру, він одразу повідомив їм раніше записані координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні.

Вже через декілька днів, по переданим координатам ворог завдав удару. Після цього, агенти ФСБ доставили його до Москви, де провели детальний інструктаж щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих.

Агенти ФСБ пообіцяли зраднику допомогти в отримані громадянства країни-агресора, а також провести своєчасну евакуацію до РФ. Для отримання розвідувальної інформації на Житомирщині, затриманий використовував своїх родичів, які там проживали. Він “втемну” у побутових розмовах випитував у них потрібну інформацію яку потім передавав ФСБ.

У столиці він самостійно проводив фото та відеофіксацію потрібної інфраструктури, переміщення військ та як він вважав, штабів ЗСУ.

В ході обшуку у його квартирі було знайдено:

  • російську символіку;
  • нотаріально засвідчені у РФ особисті документи, необхідні для оформлення громадянства країни-агресора;
  • мобільний телефон, в якому містилось його листування з московським “куратором” з ФСБ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, контррозвідка СБУ затримала в Одесі учасницю агентської мережі Головного Управління генштабу Збройних сил Росії.

Зловмисниця займалася фото та відеофіксацією місць де нібито базувались підрозділи Сил оборони України. Також вона передавала геолокацію цих місць.  За її координатами окупанти завдавали прицільні повітряні удари з використанням дронів-камікадзе типу “Шахед”.

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна