fbpx
СБУ затримала в Одесі агента ФСБ який готував диверсії в регіоні 

СБУ затримала в Одесі агента ФСБ який готував диверсії в регіоні 

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна

Контррозвідка СБУ провела спецоперацію з затримання в Одесі агента ФСБ, який планував проводити диверсії в регіоні.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

За матеріалами слідства, фігурант активно займався самопіаром та мав на меті стати потенційним кандидатом у народні депутати України.

Для реалізації цього плану, затриманий вступив до місцевої громадської організації, яка займається питанням екології, а також розмістив свою політичну рекламу на декількох пасажирських автобусах які курсують містом.

Фінансування на обидва свої проєкти він отримав від російської спецслужби. Окремо, він запросив для себе щомісячну винагороду у 5.5 тисячі доларів США. Крім того, він займався розвідувальною діяльністю та здійснював пошук, а також фіксацію місць розміщення систем ППО та засоби берегової оборони, у тому числі протикорабельні комплекси ЗСУ.

Співробітники СБУ затримали фігуранта під час виконання ним дорозвідки місцевості поблизу одного з українських об’єктів. За даними слідства, затриманий місцевий житель якого російська спецслужба дистанційно завербувала у жовтні 2023 року. Від росіян він отримав оперативний псевдонім “Мазепа”.

Для фото та відеофіксації потрібних об’єктів, затриманий придбав на чорному ринку приховану камеру. Передавав відповідний матеріал затриманий через месенджери, а для кращої прихованості робив це кожен раз з різних акаунтів та телефонів.

Згодом, він написав офіційну заяву про вступ до російської партії “Единая Россия” і у разі захоплення регіону, планував увійти до керівної ланки окупаційної адміністрації РФ.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлений мобільний телефон із доказами комунікації з агресором. Також у нього вилучено пляшки з коктейлем Молотова та заяву на вступ до пропутінської партії.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Контррозвідка СБУ затримала російського інформатора, який працював на ворожу спецслужбу ФСБ. Зловмисник передавав ворогу інформацію про розміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових територіях області Донецької області та у Краматорську.

Війна з Росією Європа Затримання Контррозвідка СБУ Світ Україна