fbpx
Швеція дозамовила гранатомети Carl-Gustaf

Швеція дозамовила гранатомети Carl-Gustaf

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ Швеція

Швеція купує партію ручних гранатометів Carl-Gustaf та фугасних боєприпасів до них.

Про це інформує Мілітарний.

Компанія Saab отримала замовлення від Управління оборонної техніки Швеції (FMV) на поставку як нових фугасних боєприпасів, так і самих гранатометів Carl-Gustaf, повідомила пресслужба виробника.

Вартість замовлення становить приблизно 300 мільйонів шведських крон за боєприпаси і 65 мільйонів відповідно за ручні гранатомети. Щоправда не повідомлено, яку саме модифікацію Carl-Gustaf було замовлено.

Поставки гранатометів і боєприпасів до збройних сил Швеції відбуватимуться протягом 2022-2023 років.

Новий фугасний снаряд програмується і має можливість зв’язуватися з новим пристроєм управління вогнем. Це означає, що оператор Carl-Gustaf зможе швидко налаштувати боєприпас під гранатомет.

«Ці два доповнення в поєднанні із замовленням Carl-Gustaf M4, розміщеним у 2019 році, означатимуть значне збільшення можливостей системи Carl-Gustaf у армії Швеції», – йдеться у повідомленні.

У листопаді ми повідомляли, що учасні гранатомети Carl-Gustaf у версії M4 отримають нові прицільні засоби для покращення ефективності ведення вогню. Шведська компанія Saab і фінська Senop Oy, співпрацюють над розробкою нового електрооптичного інтелектуального прицілу.

Новий прицільний комплекс покращує точність нанесення удару в будь-який час доби, незалежно від умов освітлення. Система розроблена для роботи як зі звичайними боєприпасами, так і з програмованими боєприпасами, які незабаром з’являться. Комплекс розроблений для Carl-Gustaf M4, але він також підходить для одноразового гранатомету AT4.

Приціл

Приціл складається з денної камери, тепловізора, далекоміра, балістичного калькулятора, датчиків навколишнього середовища (температура повітря та барометричного тиску) та інерційного вимірювального блоку. Пристрій важить всього 1,5 кг з батареями і кріпленням для зброї. У майбутньому, прицільний комплекс зможе використовувати інтелектуальні алгоритми для самостійного виявлення рухомих об’єктів на полі бою.


Неназвана країна замовила гранатомети Carl-Gustaf на понад 100 млн доларів


Гранатомет «Carl-Gustaf» M4. Фото: Saab

Остання версія 84-мм ручного протитанкового гранатомета CarlGustaf M4 відрізняється істотно зниженою вагою. Маса M4 – 6,7 кг, що на 30% легше, ніж М3, і наполовину легше 14,2-кг версії M2. M4 дозволяє застосовувати нові боєприпаси та сумісний з усіма раніше розробленими типами боєприпасів та вести вогонь програмованими боєприпасами.

Saab Гранатомет Європа Закупівлі Піхотне озброєння Світ Швеція