fbpx
Словаччина отримала перші два винищувачі F-16V Block 70

Словаччина отримала перші два винищувачі F-16V Block 70

F-16 Lockheed Martin Авіабудування Авіація Винищувач ПС Словаччини Світ Словаччина США

Повітряні сили Словаччини отримали перші два новітні винищувачі F-16V Block 70 від компанії Lockheed Martin.

Про це повідомляє офіційний сайт компанії.

Перші два літаки F-16V Viper вилетіли з аеродрому компанії Lockheed Martin у місті Грінвілл, штат Південна Кароліна, де вони проходили заводські випробування та вже здійснили тестові польоти.

Виробник підтвердив справну роботу систем, а також відповідність льотних характеристик нового літаків, які у середині 2024 року прибудуть до Словаччини.

Наразі, літаки будуть використовуватись для тренувань словацьких пілотів. Раніше, у квітні 2023 року, надпоручик (старший лейтенант) Лукаш Кудела став першим словаком, який здійснив політ на літаку F-16.

Політ відбувся під наглядом інструктора 162-го крила Повітряної гвардії Арізони 23 квітня на базі біля міста Тусон. Після цього ще 3 льотчики повітряних сил Словаччини здійснили подібні ознайомчі польоти.

Відповідно до підписаного контракту між компанією Lockheed Martin та Міністерством оборони Словаччини, країна закупить 14 літаків F-16V у конфігурації Block 70 для заміни морально застарілим винищувачам МиГ-29.

Виробництво законтрактованої кількості літаків буде тривати до 2025 року, що у короткі строки забезпечить ПС Словаччини кращими можливостями у забезпечені задачі протиповітряної оборони, а також участі у міжнародних операціях під проводом НАТО.

За планом, нові бойові літаки увійдуть до складу 1-ї винищувальної ескадрильї, 81-го авіаційного крила на авіабазі Сляч.

Як повідомляв “Мілітарний” раніше, Китайська Республіка завершує модернізацію парку винищувачів F-16 до стандарту F-16V Viper.

Компанія Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC) з Тайваню завершує модернізацію парку зі 142 винищувачів F-16 Block.20. Вони модернізуються до нового стандарту F-16V (F-16 Block.70/72) Viper за програмою Peace Phoenix Rising.

На останніх чотирьох F-16V (з номерами 6605, 6607, 6604, 6621) роботи з модернізації завершать до кінця січня 2024 року.

F-16 Lockheed Martin Авіабудування Авіація Винищувач ПС Словаччини Світ Словаччина США