fbpx
Словацькі САУ Zuzana-2 дебютували у Польщі

Словацькі САУ Zuzana-2 дебютували у Польщі

Артилерія Європа Польща САУ САУ Dana Світ Словаччина Сусіди

Збройні сили Словаччини вперше у Польщі провели спільні навчання з використанням нової самохідної артилерійської установки «Zuzana-2».

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Збройні сили Польщі.

Об’єднані навчання проводилися перед відправкою словацьких Збройних сил в Латвію для посилення бойової групи батальйону НАТО.

Це рідкісна можливість побачити в Польщі 155 мм артилерійські системи «Zuzana-2» на колісній платформі.

Передбачається, що ці системи потім увійдуть до складу бойової групи батальйону НАТО під керівництвом Канади, яка була розгорнута в Латвії.

У 2018 році було закуплено 25 систем «Zuzana-2» за ціною трохи більше ніж 170 мільйонів євро. Перші постачання відбулися влітку 2021 року.

Ці системи замінюють 155-мм системи «Zuzana», введені в експлуатацію в період із 1998 по 2000 рік.

Гаубиці «Zuzana» періодично перекидалися до Латвії та Словаччини. Нагадаємо, у грудні 2020 року до Латвії було перекинуто підрозділ Словаччини озброєний 155-мм САУ ShKH vz 2000 «Zuzana». Тоді підрозділ доставили залізничним шляхом, вже у Латвії відбулось його розвантаження.

155-мм САУ ShKH vz 2000 «Zuzana» ЗС Словаччини. Фото з відкритих джерел

САУ «Zuzana» й «Zuzana-2» мають глибоке коріння в конструкції від 152 мм системи «Dana», яка також експлуатується польськими Збройними силами.

Остання гаубиця «Zuzana-2» має систему MRSI. MRSI – це можливість, за якої снаряди, випущені по декількох різних траєкторіях, вражають ціль одночасно.

155-мм САУ «Zuzana-2» ЗС Словаччини у Польщі. Листопад 2021. Фото: НАТО

Система також оснащена цифровим керуванням вогнем та стволом 52 калібру. Це дозволяє гаубиці вражати цілі на відстані близько 41 кілометр.

Для порівняння варто відзначити, що у застарілої моделі «Zuzana» використовується довгий ствол 45 калібру. Обидві системи використовують автомобіль «Tatra 815» як базову платформу.

Артилерія Європа Польща САУ САУ Dana Світ Словаччина Сусіди