fbpx
Соцзахист резервістів-підприємців все ще не врегульований

Соцзахист резервістів-підприємців все ще не врегульований

Законодавство ЗСУ Резерв Соціальні гарантії Україна

Соціальний захист резервістів-підприємців української армії все ще законодавчо не врегульований.

Про це пише АрміяInform.

Особливо важливим нюансом є порядок компенсації середньомісячного доходу таким особам за період залучення їх на збори чи призову.

Зараз у Верховній Раді є законопроєкт № 3554, який стосується особливостей оподаткування резервістів, які є фізичними особами-підприємцями.

Відповідні законодавчі ініціативи розроблені, аби частково врегулювати прогалини у соцзахисті таких осіб і дозволять встановити особливості їхнього оподаткування.

У Головному управлінні персоналу Генерального штабу ЗС України, ухвалення цього законопроєкту дозволить:

  • віднести суму грошової допомоги, зокрема в натуральній формі, що надається військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період, до переліку доходів, які не включають до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу
  • не включати працівників, призваних на таку військову службу в особливий період, до загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку – фізичною особою
  • звільнити осіб, призваних на військову службу за призовом з-поміж резервістів в особливий період, які є самозайнятими, що мали найманих працівників, на весь період їхньої військової служби від обов’язку нарахування, сплати і подавання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб, а також єдиного податку

Тобто ця законодавча ініціатива так і не відповідає на питання коли резервісти-підприємці зможуть отримувати компенсацію.

Нагадаємо, що резервістам Збройних Сил України за залучення на зборові заходи сплачують добові, грошову виплату, залежну від військового звання, одноразове грошове заохочення (для тих, хто виконав програму підготовки та не вчинив правопорушень) і середній заробіток тим, хто працює на підприємствах, в установах чи організаціях.

Середній заробіток резервістам і військовозобов’язаним спочатку сплачують керівники підприємств, установ та організацій, в яких працюють особи, призвані на збори.

Прийом резервістів бригади ТрО Миколаївської області

Згодом ці витрати компенсують роботодавцям через військові комісаріати, за рахунок грошей, передбачених у держбюджеті на утримання Міноборони.

Для цього роботодавець повинен подати документи про відповідні розміри середньомісячної заробітної плати своїх працівників-резервістів, а також відповідні розрахункові рахунки, на які слід перераховувати кошти.

Безробітним резервістам теж передбачені виплати на час зборів – у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що у 2020-му році складає 2102,00 грн.

Законодавство ЗСУ Резерв Соціальні гарантії Україна