fbpx
Спецпризначенці «Альфи» отримали розвідувальний комплекс PD-2

Спецпризначенці «Альфи» отримали розвідувальний комплекс PD-2

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Повернись живим СБУ Україна ЦСО «Альфа»

Фонд «Повернись живим» передав Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України розвідувальний безпілотний авіаційний комплекс PD-2.

Повідомили у соцмережах благодійної організації.

Це вже четвертий вітчизняний комплекс PD-2, який фонд компетентної допомоги передав українським захисникам цього року.

Безпілотники комплексу оперативно-тактичного рівня PD-2 вже прочісують ворожий тил в пошуках цілей для ураження їх далекобійним і високоточним озброєнням, яким оснащені Сили оборони України.

Вартість цього комплекту — 29 921 679,04 гривень.

До складу комплексу входить:

  • два розвідувальних БПЛА;
  • наземна станція управління;
  • мобільний пунктк управління на базі повнопривідної автівки.

Розвідувальний безпілотник має радіус керованого польоту до 180 км та оснащений оптичною станцією спостереження із 30-кратним зумом для денного каналу і 5-кратним для тепловізійного. Це дозволяє вести детальну розвідку на відстані у 5 кілометрів від БПЛА і при цьому відстежувати переміщення рухомих цілей.

Управління розвідувальними безпілотниками здійснюється з мобільного пункту управління, який обладнаний на базі нового повнопривідного кастомізованого шасі з усім необхідним для комфортної роботи операторів.

В комплекс, який отримують українські захисники від фонду «Повернись живим», входить також наземна станція управління та комплектуючі і запасні частини.

У благодійному фонді зазначили, що на черзі передача ще 7 таких безпілотних комплексів іншим підрозділам аеророзвідки Сил оборони України.

Безпілотний комплекс PD-2

PD-2 — це виготовлений в Україні безпілотний авіаційний розвідувальний комплекс оперативно-тактичного рівня, розроблений UkrSpecSystems. Він здатен перебувати у повітрі до 12 годин та відстежувати переміщення в тому числі і рухомих цілей для коригування ударів далекобійними системами ураження. Сумарна протяжність маршруту польоту PD-2 може сягати 1000 і більше кілометрів. Для зльоту PD-2 не завжди потрібна злітна смуга. Ці БПЛА можуть злітати й вертикально.

Загалом минулоріч “Повернись живим“ законтрактував 11 таких комплексів: 10 придбали за понад 300 000 000 гривень за рахунок донатів на загальні рахунки благодійного фонду, а кошти на ще один зібрала ІТ-спільнота DOU. Також до акції DOU долучилися представники Uklon, які задонатили на PD-2 мільйон гривень. У лютому цього волонтери передали один комплекс PD-2 артилерійському підрозділу Сил оборони.

Авіація БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Волонтери Повернись живим СБУ Україна ЦСО «Альфа»