fbpx
США намагаються відвоювати частку ринку озброєнь у Росії

США намагаються відвоювати частку ринку озброєнь у Росії

Експорт Росія Світ США

Оборонні підприємства Росії втратили частину свого експорту через санкційний тиск західних країн.

Офіційний представник Білого дому заявив, що втрата ринкових позицій підсанкційної російської оборонної промисловості створює «можливість» для американських і західних оборонних фірм: вони можуть забрати вільну частку Москви на ринку.

«Із практичної точки зору країнам, яким довелося покладатися на російське обладнання, буде дуже важко отримувати навіть найнеобхідніші поставки з оборонно-промислової бази Росії», – заявила Кара Аберкромбі, координаторка Ради національної безпеки з питань оборонної політики та контролю над озброєннями.

Ця заява прозвучала через кілька тижнів після того, як адміністрація Байдена повідомила Конгрес про спрямування 2,2 мільярда доларів на іноземне військове фінансування для України та країн колишнього Варшавського договору, які відправили озброєння радянського виробництва Україні. Ці гроші витратять на спеціальні гранти.

«У НАТО це може полягати у переведенні наших партнерів зі східного флангу на західне обладнання стандарту НАТО. Але, безумовно, оскільки ми дивимося на інші країни Тихоокеанського регіону, це також можливість не лише Сполучених Штатів, а й західної промисловості», – розповіла Аберкромбі.

Кара Аберкромбі (праворуч). Фото: ЗМІ США

Головний закупник озброєнь Пентагону Біл ЛаПланте сказав, що велика «взаємозамінність шляхом оперативної сумісності» серед союзників відкриває можливості не лише в економічному, а й у геостратегічному плані.

За його словами, об’єднання промислових баз покращить ланцюжок поставок і матиме важливе значення для спільного захисту США та їхніх союзників.

«Як ми бачили в Україні, зброя та техніка, надані США та їхніми союзниками, є найкращими у світі», – зазначив Біл ЛаПланте.

Біл ЛаПланте. Фото: ЗМІ США

У 2021 році Росія була другим за величиною експортером зброї після США. Її основними клієнтами були Індія, Китай та Єгипет.

Раніше цього року глава російського відділу експорту озброєнь заявив, що виторг Москви від експорту озброєнь у цьому році, ймовірно, складе близько 10,8 млрд доларів, що приблизно на 26% нижче, ніж у 2021 році.

Штурмовик Су-25 та Ми-8 Повітряних сил Малі передані Росією. Серпень 2022. Малі. Фото: Уряд Малі

У серпні міністр оборони США Ллойд Остін заснував цільову групу для розгляду процесу продажу озброєнь США за кордон.

До цього процесу залучені Пентагон та Державний департамент. Аберкромбі розповіла, що оптимізація призначена для того, щоб зробити процес гнучкішим.

Експорт Росія Світ США