fbpx
США передали Косово бронетранспортери M1117

США передали Косово бронетранспортери M1117

Балкани Бронетехніка Європа Косово Світ США

США передали Косово бронетранспортери M1117 у кількості 5 одиниць.

Про це повідомило видання Tipografi.info на своїй сторінці у Facebook.

Бронетехніка передається збройним силам Косово.

Раніше Сполучені Штати вже передавали цій частково визнаній країні бронеавтомобілі HMMWV.

Броньовані HMMWV під час транспортування у Косово

У 2019 році Косово отримали партію з 27 військових машин в рамках військової допомоги від США, ще 24 машини були придбані за кошти часткового визнаного уряду Косова.

Тоді командувач силами безпеки Косово наголосив, що дані про кількість та ціну техніки в наразі є секретними, але додав, що про це можна буде говорити в майбутньому.

Бронетранспортери M1117 передані США Косово

Він зазначив, що можна очікувати подальших домовленостей із США, ймовірно йшлось як раз про поставку бронетранспортерів M1117.

Передача бронетехніки викликало обурення у традиційного союзника Сербії на Балканах – Росії, на офіційному рівні вони заявили про «підрив зусиль по косівському урегулюванню»:

Як відомо, в грудні 2018 року парламент Косово ухвалив рішення про трансформацію Сил безпеки Косово в Армію Косово, що, зокрема, означає збільшення чисельності та посилення технічного оснащення.

Косовські військовослужбовці

Це викликало обурення у офіційного Белграду, так само була відсутня підтримка цієї ініціативи з боку НАТО.

За станом на 1 грудня 2016 незалежність Косова визнали 114 держав із 193 (59 %), країн-членів ООН. Також, 23 з 28 (82 %) країн-членів Європейського Союзу та 24 з 28 (86 %) країн-членів НАТО, 34 з 57 (60 %) країн-членів ОІС визнають державу Косово.


Косово створило власну армію


Україна, на відміну від переважної більшості європейських країн і світу, не визнає державу Косово.

Позиція з приводу визнання Косова залишається незмінною, а саме: базуючись на основоположних міжнародно-правових документах, Україна дотримується принципу безумовної поваги до суверенітету і територіальної цілісності всіх держав у міжнародно-визнаних кордонах. Україна вважає Косово невід’ємною частиною Сербії.

Балкани Бронетехніка Європа Косово Світ США