fbpx
Світові виробники зброї отримали рекордну кількість замовлень

Світові виробники зброї отримали рекордну кількість замовлень

ОПК Світ

Війна в Україні дозволила найбільшим виробникам зброї у світі збільшити портфель замовлень до рекордного рівня.

Сукупний обсяг незавершених замовлень 15 оборонних концернів на кінець 2022 року становив $777,6 млрд (проти $701,2 млрд 2020-го), а за перші шість місяців 2023 року він збільшився до $764 млрд.

Таким чином, майже за два роки війни загальний портфель замовлень найбільших оборонних компаній зріс на понад 10%.

До списку підприємств увійшли американські Lockheed Martin, General Dynamics і Boeing, британська BAE systems, німецька Rheinmetall, південнокорейська Hanwha Aerospace та ін.

Найбільше зростання відзначається у Hanwha Aerospace: за два роки обсяг незавершених замовлень у компанії зріс більш ніж у сім разів — із $2,4 млрд 2020-го до $15,2 млрд наприкінці 2022 року.

Південнокорейський концерн «значно виграв від замовлень», пов’язаних з Україною, які, зокрема, робляться для Польщі.

Обсяг незавершених замовлень підприємства Rheinmetall зріс майже вдвічі: з $14,8 млрд 2020 року до $27,9 млрд наприкінці минулого. До середини 2023-го – $32,5 млрд.

Зростання світового попиту на озброєння викликало інтерес інвесторів до оборонного сектору.

Так, глобальний індекс MSCI для акцій галузі зріс на 25% за останні 12 місяців. Водночас європейський фондовий індекс Stoxx aerospace and defence збільшився більш ніж на 50% за той же період.

Зростання індексів відображає переконаність інвесторів у тому, що вищі витрати урядів на оборону залишаться надовго.

Згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI), у 2022 році загальні військові витрати у світі збільшилися на 3,7% у реальному вираженні і досягли нового максимуму $2240 млрд.

У Європі військові витрати зросли різко за останні 30 років, оскільки європейські уряди оголосили про нові замовлення на боєприпаси та танки для поповнення національних запасів, які були виснажені після відправки техніки в Україну.

ОПК Світ