fbpx
TikTok заважає Норвегії збільшити виробництво снарядів

TikTok заважає Норвегії збільшити виробництво снарядів

Боєприпаси Виробництво боєприпасів Військова допомога Європа Норвегія Україна

Норвезький виробник боєприпасів, який допомагає Україні, має проблему з нестачею електроенергії через TikTok.

Компанія Raufoss Nammo має плани збільшити виробництво боєприпасів для власних потреб, країн НАТО та України, проте підприємство зіткнулося з несподіваною проблемою.

Електрику, якої потребують виробники зброї, отримав великий дата-центр TikTok, який належить китайській компанії.

У березні стало відомо, що китайський відеосервіс TikToks створить енергомісткий дата-центр у Хамарі, з іншого боку озера М’єса.

Китайці вже уклали велику угоду про електропостачання з місцевим постачальником електроенергії.

Проєкт дата-центру TikTok у Норвегії

Nammo та Rafoss побоюються, що ситуація з електропостачанням завадить розширенню та працевлаштуванню більшої кількості людей на підприємстві.

«Якщо ми не отримаємо доступу до електрики, Nammo не зможе розширити потужності, яких ми гостро потребуємо», – розповів генеральний директор Мортен Брандтзег.

Обсяги боєприпасів, які Україна отримує від Норвегії та НАТО, швидко виснажуються. Нещодавно уряд оголосив, що витратить понад два мільярди крон на артилерійські боєприпаси.

«Nammo почала інвестувати у розширення, але тепер на карту поставлено весь план. У нас має бути більше виробничих приміщень та електрики, щоб мати можливість виконувати замовлення від уряду», – додав Брандтзег.

Генеральний директор Nammo Мортен Брандтзег. Березень 2023. Норвегія. Фото: vg.no

У Raufoss вважають, що Норвегія стане посміховиськом у НАТО, якщо TikTok заважатиме виробництву зброї для союзників та України. А підозри спецслужб, нібито китайці використовують цей додаток для шпигунства, підсилюють абсурдність ситуації.

Нагадаємо, Україна та Норвегія у березні підписали угоду про наміри між Агенцією оборонних закупівель Міноборони України та норвезьким оборонним матеріально-технічним агентством.

Також у березні Норвегія відправила до України танки Leopard 2 та броньовані інженерні машини разом із супутнім обладнанням.

Боєприпаси Виробництво боєприпасів Військова допомога Європа Норвегія Україна