fbpx
Цьогоріч Росія скинула на українські позиції понад 3500 авіабомб – Міноборони

Цьогоріч Росія скинула на українські позиції понад 3500 авіабомб – Міноборони

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією ПКС Росії Росія Україна

Від початку 2024 року бойова авіація РФ скинула на позиції Сил оборони України понад 3500 авіабомб.

Про це у статті для Укрінформу повідомив заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

За його словами, ця кількість ушістнадцятеро більша порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Заступник міністра наголосив, що ворожі літаки активно застосовують по українських позиціях на лінії бойового зіткнення та прифронтових районах керовані авіаційні бомби.

Він зазначив, що тільки від початку поточного року (за 77 діб) російська авіація скинула на українські позиції понад 3500 авіабомб, що у 16 разів більше, ніж торік.

Російська авіабомба споряджена моРосійська авіабомба ОФАБ-250 споряджена модулем керування УМПК, Белгород, 3 січня 2024 року.дулем керування УМПК, Белгород, 3 січня 2024 року.

На думку генерал-лейтенанта, переламати домінування росіян у повітряній війні мають винищувачі F-16, що підвищать можливості Сил оборони України на землі.

Але наразі, за його словами, ситуація така, що F-16 ще немає, а запаси боєприпасів певних номенклатур падають до критичного рівня.

«Ці та інші фактори ускладнюють Силам оборони України виконання завдань з відсічі агресору», — відзначив Гаврилюк.

Водночас він наголосив, що є великі сподівання на ухвалення важливих для України рішень щодо надання нових пакетів військової допомоги від союзників.

Небезпека від російських авіабомб

Від початку 2023 року росіяни почали застосовувати кореговані авіабомби обладнані УМПК (універсальний модуль планерування та корекції).

Російська авіабомба з модулем УМПК під крилом фронтового бомбардувальника Су-34.

Ця навісна конструкція перетворює звичайну вільнопадаючу некеровану бомбу на керований боєприпас. Також за рахунок крил, які розкриваються після сходження з пілону, збільшується дальність польоту бомби до десятків кілометрів. Спочатку росіяни перетворювали на кореговані 250 і 500-кілограмові бомби. Однак на сьогодні вони вже обладнують такими модулями півторатонні ФАБ-1500 та касетні РБК-500.

Російська авіабомба ФАБ-1500-М54 з модулем УМПК, 12 січня 2024 року.

Російські бомбардувальники та винищувачі можуть скидати свої бомби з УМПК на відстані 40—50 км від лінії фронту. За таких умов сьогодні ворожі літаки майже невразливі для українських засобів ППО чи винищувальної авіації. І це є проблемою, яка потребує системного рішення.

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією ПКС Росії Росія Україна