fbpx
Туреччина модернізує 280 танків Leopard 2

Туреччина модернізує 280 танків Leopard 2

ASELSAN Бронетехніка Танк Танк Leopard 2 Туреччина

Туреччина модернізує 280 танків Leopard 2A4, які стоять на озброєнні національних сухопутних військ.

Про це повідомляє турецьке видання Savunma Sanayi ST.

Модернізовані танки отримають комплект додаткового бронезахисту Т1, сучасні електронні системи та оновлену систему управління вогнем.

У рамках програми модернізації TİYK планують модернізувати 80 танків Leopard 2A4 у 2023 році та ще 160 – у 2026 році. А ті 40 Leopard 2A4, які вже отримали комплект додаткового бронезахисту, доведуть до стандарту TİYK-LEO2A4.

Відомо, що рішення модернізувати танки Leopard 2A4 Туреччина ухвалила з досвідом військових операцій, проведених турецькими збройними силами на півночі Сирії.

У рамках програми майже всі Leopard 2A4 сухопутних військ Туреччини будуть модернізовані.

TİYK-LEO 2A4

Машини, що пройдуть модернізацію за програмою TİYK-LEO 2A4, отримають сучасні оптикоелектричні прилади спостереження, а також систему управління вогнем Volkan-III/TAKS. Гідравлічну систему стабілізації приводу гармати і башти змінюють на електричну.

На башті танку будуть встановлювати компоненти комплексу активного захисту ASOP Akkor Pulat та систему попередження про лазерне випромінювання TLUS або ж її аналог LIAS.

Інтеграція нових електронних систем збільшила потребу в енергії, тому на машини встановлять допоміжний силовий агрегат.

Модернізовані турецькі танки Leopard 2 також отримають дистанційно керований бойовий модуль Aselsan SARP з 12,7-міліметровим кулеметом.

Двигун залишиться незмінним, оскільки турецькі компанії не можуть сконструювати власний двигун потрібної потужності. Також не планують заміну основного озброєння: гладкоствольної гармати Rh 120/L44 і 7,62-мм спареного кулемета.

Модульний комплект додаткового бронювання Т1 розробили компанії Roketsan і Balistik Koruma Merkezinde. Комплекс Т1 – це багатошарові пакети динамічного захисту NERA власної розробки, котрі розраховані для захисту від ракет ПТРК. Тобто – від російського “Корнета”, радянського “Фагота”, “Конкурсу” або ж американських TOW 2.

Встановлення пакету модульного бронезахисту Т1 та протикумулятивних решіток підвищило захист вразливих зон танка. Під час модернізації бойова маса танків Leopard 2A4 досягала 61,33 тонни, проте втрата рухливості танка виявилась мінімальною – модернізовані бойові машини успішно пройшли випробування на мобільність.

ASELSAN Бронетехніка Танк Танк Leopard 2 Туреччина