fbpx
Турецький флот отримав великий ударний безпілотник Aksungur

Турецький флот отримав великий ударний безпілотник Aksungur

Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) ВМС Туреччини Світ Сусіди Туреччина

Військово-морські сили Туреччини отримали ще один вітчизняний багатоцільовий великий безпілотник Aksungur.

Про це повідомив глава Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

Дрон Aksungur виробництва турецької компанії Turkish Aerospace Industries (TAI) нещодавно переданий Командуванню ВМС Туреччини.

У жовтні минулого року, військово-морські сили країни отримали першу партію таких ударних дронів турецького виробництва.

Aksungur призначений для розвідки, спостереження та ураження цілей противника, в тому числі, поза межами прямої видимості. Дрон був розроблений у стислі терміни – за 18 місяців, на платформі безпілотного літального апарату Anka.

Відомо, що максимальна тривалість польоту безпілотника становить не менше 50 годин.

Активне застосування ударного дрона почалося з другого кварталу 2021 року.

Навесні 2019 року турецька компанія TAI приступила до льотних випробувань перспективного середньовисотного безпілотного літального апарату з великою тривалістю польоту за програмою YFYK (Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli). Перший політ безпілотника відбувся 20 березня.

Безпілотник має здатність перевозити корисне навантаження масою до 750 кілограмів (в тому числі кероване озброєння). Робоча стеля Aksungur складає 6100-7600 м, а в перспективі – до 12 200 м. Дрон оснащений супутниковою системою управління.

Для виконання ударних місій БПЛА може нести кероване озброєння на шести підкрильових вузлах підвіски, включаючи керовані бомби TEBER-81 (МК-81 з лазерним наведенням) і TEBER-82 (МК-82 з лазерним наведенням), HGK-3, KGK, керовану 70 мм ракету Cirit, та плануючі боєприпаси з лазерним наведенням MAM-L і MAM-C, протитанкові керовані ракети великої дальньості L-UMTAS.

У квітні 2021 року, Aksungur вперше успішно уразив наземну ціль на відстані 30 кілометрів із застосування плануючої авіабомби KGK-SİHA-82 (бомба Mk82) вагою 340 кілограмів.

Нагадуємо, Казахстан спільно з турецькою компанією Turkish Aerospace вироблятиме багатоцільові безпілотні літальні апарати (БПЛА) Anka. 11 травня 2о22 року, було підписано Меморандум про взаєморозуміння між казахською та турецькою сторонами.

Turkish Aerospace Industry (TAI) TUSAŞ Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) ВМС Туреччини Світ Сусіди Туреччина