fbpx
У Boeing розповіли, коли Україна отримає високоточні GLSDB

У Boeing розповіли, коли Україна отримає високоточні GLSDB

Boeing GLSDB Saab Війна з Росією Військова допомога США Україна Україна-США

Компанії Boeing та Saab знаходяться на шляху до постачання Україні високоточних бомб з ракетним двигуном GLSDB, які застосовують з наземної пускової установки.

Про це заявив старший директор із бізнесу компанії Boeing Джим Лірі, передає Global Defense.

Цю зброю українські Сили оборони отримають в межах військової допомоги від Сполучених Штатів для протистояння російському вторгненню.

«Ми йдемо за графіком, щоб виконати поставки відповідно до встановлених урядом термінів», – заявив Лірі.

Очікується, що Україна отримає високоточні GLSDB (англ. Ground Launched Small Diameter Bomb, дослівний переклад — «бомба малого діаметра наземного запуску») вже цієї зими.

Разом з цими боєприпасами ЗСУ нададуть відповідні нові пускові установки. Хоча раніше заявлялося, що GLSDB придатні для застосування з пускових установок  M270 та HIMARS, які є на озброєнні українського війська.

Зазначимо, що GLSDB мали прибути в Україну восени цього року. За словами заступниці помічника голови Пентагону Лори Купер, затримка постачання цих боєприпасів пов’язана з проблемами розробки та виробництва.

Ground Launched Small Diameter Bomb

Конструктивно GLSDB – це невелика керована крилата авіабомба GBU-39 масою 130 кілограмів зі встановленим ракетним двигуном від реактивного снаряда М26. Це необхідно для запуску її з наземної пускової установки. Під час від’єднання ракетного двигуна крила бомби розкриваються в повітрі, що істотно збільшує дальність ураження.

Макет GLSDB (Ground Lanched Small Diameter Bomb)

Високоточні боєприпаси створені у кооперації компанії Boeing та Saab. Вони перебувають у розробці з 2019 року.

Розробники заявляють, що ракетний двигун М26 відносно доступний, а виробництво авіабомби GBU-39 коштує близько 40 тисяч доларів за одиницю, що робить GLSDB недорогою зброєю, а її основні компоненти – легкодоступними для виробництва.

Для наведення на ціль GLSDB використовує GPS та інерціальну навігаційну систему.

Завдяки ракетному двигуну, дальність польоту бомби сягає приблизно 150 кілометрів.

Boeing GLSDB Saab Війна з Росією Військова допомога США Україна Україна-США