fbpx
У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви

У Греції затримали ветерана АТО за запитом Литви

Ветерани Греція Затримання Історія Литва Російська агресія Суд Україна

У Греції затримали ветерана АТО Олександра Радкевича за запитом Литви.

Про це повідомила координаторка у Медійній ініціативі за права людини Ольга Решетилова.

Це сталось ще 14 вересня під час перетину ним кордону.

Як виявилося згодом, його затримали за запитом Литви, де Олександр був заочно засуджений за так званою справою 13 січня. Йдеться про події 1991 року, коли радянська влада, ввівши війська до Литви, силою намагалася повернути країну до складу СРСР. Тоді, під час штурму військовими телевежі у Вільнюсі, загинуло 15 осіб.

У березні 2019 року Вільнюський окружний суд засудив 67 осіб за скоєння воєнних злочинів під час сумнозвісних подій у січні 1991 року. Так, це саме той вирок, яким до 10 років засуджено колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова та колишнього офіцера КДБ Михайла Головатого.

Події у Вільнюсі у 1991 році

Але серед засуджених виявився і громадянин України ветерана АТО Олександр Радкевич, якого у вересні затримали у Греції і який на початку 1991 року служив у 107 мотострілецькій дивізії Збройних сил СРСР, 11 січня 1991 року був призначений водієм-механіком танку, який знаходився поряд з Будинком друку у Вільнюсі, за який йшла боротьба.

Про вирок щодо нього Олександр не знав, хоча добровільно співпрацював зі слідством і був допитаний 2014 року як свідок українською прокуратурою у рамках міжнародної правової допомоги, яку Україна надавала Литві. Згодом Олександр зі свідка перетворився на обвинуваченого.

Радкевича звинувачують у тяжких воєнних злочинах (вбивство, нелюдське поводження, використання заборонених методів ведення війни) фактично лише за те, що він був присутній у Вільнюсі у січні 1991 року як військовий радянської армії.

Дії Радкевича не спричинили шкоди будь-якій людини, що чітко видно із самого вироку. Такий підхід до судочинства є абсолютно недопустимим, – написала Решитилова.

Учора міністр закордонних справ Литви Габріель Ландсбергіс підтвердив, що Литва видала європейський ордер на арешт Радкевича і тепер просить Грецію видати громадянина України їй для відбування покарання.

У будь-якому разі ми шукатимемо вихід і боротимемось за звільнення українського ветерана. Сподіваємося, держава Україна теж, – написала координаторка у Медійній ініціативі за права людини.

У Литві рішення суду набрало законної сили. Як нам стало відомо вже після затримання, наданий Литвою адвокат Радкевича оскаржував вирок в апеляційному суді, але отримав відмову. Адвокати, залучені Українською Гельсінською спілкою з прав людини, розглядають можливість звернення до Європейського суду з прав людини.

Ветерани Греція Затримання Історія Литва Російська агресія Суд Україна