fbpx
У Мін’юсті анонсували внесення в Раду законопроекту про мобілізацію засуджених

У Мін’юсті анонсували внесення в Раду законопроекту про мобілізацію засуджених

Верховна Рада Війна з Росією Законодавство Україна

Законопроект про дозвіл на мобілізацію  засуджених та ув’язнених може бути зареєстрований у Верховній Раді вже наступного тижня.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в ефірі телемарафону.

Але це стосуватиметься не всіх категорій  осіб із судимістю і тих, хто досі відбуває покарання.

«Я думаю, що наступного тижня він (законопроект – ред.) буде зареєстрований, а на найближчому засіданні Ради він буде голосуватися в першому читанні й в другому так само. Я очікую, що це буде весною, не пізніше», – переконаний посадовець.

При цьому міністр зауважив, що є тисячі ув’язнених та засуджених, які готові стати військовослужбовцями та стати повноправними членами Сил оборони.

«Військові попросили, щоб ми виключили з-під можливої мобілізації тих, хто порушував військову дисципліну та вчиняв злочини під час виконання військового обов’язку. Так само вони не хочуть бачити тих, хто вчиняв злочини проти держави. Тому такі категорії напевно під мобілізацію не потраплять», – наголосив Малюська.

Водночас він додав, що не очікує затягування розгляду в парламенті цього законопроекту, адже за його словами, він не зустрів жодного депутата, який був би проти.

«Не всі командири військові готові брати засуджених та ув’язнених до себе, але ми не будемо і не плануємо нікому нав’язувати таких мобілізованих. Скоріш за все, це будуть окремі загони», – пояснив урядовець.

У лютому міністр юстиції заявив, що тисячі громадян України, які мають судимість, виявили бажання приєднатися до лав Збройних Cил України.

Серед тих, хто виявив бажання стати на оборону держави, є й ті, хто відбуває довічне ув’язнення.

Також, за словами Малюськи, щонайменше 50 тисяч осіб через погашену судимість не перебувають на обліку в ТЦК і СП.

Однак для мобілізації осіб із судимістю і тих, хто досі відбуває покарання, необхідні зміни у законодавстві.

Верховна Рада Війна з Росією Законодавство Україна