fbpx
У Міноборони планують перейти на сухпайки із повноцінними стравами

У Міноборони планують перейти на сухпайки із повноцінними стравами

Міністерство оборони (МОУ) Сухпай Україна Харчування

У Міністерстві оборони планують відійти від консерв і перейти на сухпайки із повноцінними стравами.

Для цього в оборонному відомстві закликали Командування Сил логістики ЗСУ якнайшвидше сформувати потребу для закупівлі відповідних пайків.

Таким чином хочуть забезпечити військовослужбовців збалансованим харчуванням.

Про це повідомив заступник міністра оборони України Віталій Половенко за результатами позапланової інспекції складів у східній та центральній частині України

Зазначається, що метою його візитів був контроль якості та видачі військовим добового польового набору продуктів – сухпаїв.

«Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом в Збройних Силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Справа в тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та – це повністю готові збалансовані страви для наших військових», – розповів Віталій Половенко.  

До 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами. Наприклад: борщі, супи, різні каші з м’ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3500 кілокалорій.

«Тобто, цих два польових набори мають фактично різне призначення. Якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами ППД, однозначно для них потрібна 15-а норма. На жаль, склалась така ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно 10-у норму», – сказав заступник міністра. 

Також він додав, що востаннє закупівля пайку 15-ї норми відбулася в кінці 2022-го року. Однак, тоді вся партія була вилучена через невідповідність лабораторних вимог.

«Важливо, щоб військовослужбовці мали в наявності обидві норми польових наборів. Згодом планується відійти від консерв та годувати наших захисників та захисниць повноцінними стравами. Адже ми чітко усвідомлюємо, що якісне і безпечне харчування військових також є гарантією нашої безпеки!», – наголосив Половенко.

Тому, за його словами, Командування Сил логістики Збройних Сил України має організувати забезпечення сухими пайками та якнайшвидше сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків.

Коли Міноборони отримає цю потребу від військових, Державний оператор тилу проведе необхідні закупівлі.

Міністерство оборони (МОУ) Сухпай Україна Харчування