fbpx
У Польщі вивчають можливість перехоплення російських ракет над територією України

У Польщі вивчають можливість перехоплення російських ракет над територією України

Війна з Росією Європа Польща ППО та ПРО Росія Сусіди Україна

Польський уряд розглядає питання щодо можливості збиття російських ракет над територією України поблизу польських кордонів.

Про це у коментарі виданню «Укрінформ» заявив речник МЗС Польщі Павел Вронський.

«Це питання розглядається з юридичної і технічної точок зору, але жодних рішень в цій справі немає»,- зазначив Вронський, додавши, що українська сторона зверталася до польської з такого роду ініціативою.

Вронський повідомив, що питання почали розглядати після того, як у березні цього року російська ракета порушила повітряний простір Польщі.

Нагадаємо, що подія сталася 24 березня. Тоді ракета порушила польський повітряний простір о 4 годині 23 хвилини, перебувала у ньому 39 секунд і покинула його. Протягом усього польоту за ракетою спостерігали військові радари.

Речник Оперативного командування підполковник Яцек Горишевський розповів, що ракета рухалася зі швидкістю майже 800 кілометрів на годину на висоті 400 метрів. Вона заглибилась приблизно на 2 кілометри, а потім покинула територію країни.

За словами Воронського, розмови ведуться навколо того, чи польські засоби ППО могли б збивати такі ракети ще над територією України і якими могли б бути юридичні наслідки такого кроку.

Речник МЗС Польщі зазначив, що спеціалісти з міжнародного права мають дати свою оцінку щодо того, які правові наслідки може нести цей крок, адже йдеться про ракети, які мають бойову частину у сотні кілограмів, і при падінні вони можуть завдати значної шкоди на землі.

Крім того, технічні спеціалісти мають дати свою оцінку і дійти згоди щодо того, за яких умов можна збивати ці ракети.

Водночас речник МЗС Польщі підкреслив, що не йдеться про фізичне перенесення елементів польської системи ППО в Україну.

«Про це взагалі немає жодної дискусії в Польщі. Немає такої можливості, аби польська система ППО була поза кордонами країни»,- наголосив Вронський.

Російські ракети у польському повітряному просторі

«Мілітарний» 29 грудня повідомляв, що під час масованого ракетного удару росіян по території України, польський повітряний простір порушила російська крилата ракета.

Польське видання Wiadomosci повідомляло, що ракета була помічена в околицях населеного пункту Вожучин-Кукроня Грубешівського повіту Люблінського воєводства.

Начальник Генерального штабу Війська Польського генерал Вєслав Кукула заявив, що все вказує на те, що об’єкт, який залетів на польську територію – це російська ракета.

Ракета пролетіла близько 40 кілометрів у польському повітряному просторі, але повернула назад. Польські сили були готові збити її, але в підсумку в цьому не було необхідності.

Нагадаємо, що 24 квітня року 2023 у лісі біля польського Бидгоща випадковий перехожий натрапив на залишки невідомого об’єкта, який виявився крилатою ракетою Х-55.

Висновки Технологічного інституту свідчать, що крилата ракета Х-55 скоріш за все прилетіла до місця зі східного кордону Польщі.

Цей об’єкт відстежували, але в районі Бидгоща втратили його з поля зору. Це сталося приблизно за два кілометри від місця, де ракету знайшов перехожий.

Ставлення польського суспільства до перехоплення російських ракет

У лютому «Мілітарний» повідомляв, що опитування у Польщі показало бажання збивати ракети РФ над територією України.

Поляки вважають, що Варшава має ініціювати переговори з НАТО й Україною про розширення протиповітряної оборони на прикордонну українську територію.

Про створення спільної зони ППО заговорили окремі польські експерти й колишні офіцери польської армії, коли наприкінці грудня російська ракета перетнула кордон, пролетіла над територією Польщі й повернулася в Україну.

За початок відповідних переговорів виступають 69,3% опитаних поляків, проти – 17,6%, не визначилися з відповіддю – 13,1%, свідчить опитування.

Міністерство оборони Польщі назвало включення частини України до системи протиповітряної оборони НАТО «надзвичайно складним питанням».

Війна з Росією Європа Польща ППО та ПРО Росія Сусіди Україна