fbpx
У Раді зареєстрували законопроєкт про створення електронного Реєстру військовозобов’язаних

У Раді зареєстрували законопроєкт про створення електронного Реєстру військовозобов’язаних

Верховна Рада Законодавство Призов (Строкова служба) Україна

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10062 про створення в Україні електронного Реєстру військовозобов’язаних.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

«Завданням законопроєкту є уточнення взаємодії державних реєстрів під час надання статусу учасника бойових дій, а також спрощення процедури оформлення статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України», – йдеться в пояснювальній записці законопроєкту.

Потреба законопроєкту обгрунтована необхідністю удосконалення механізму надання статусу учасника бойових дій.

За даними Міноборони, починаючи з 24 лютого 2022 року та станом на серпень 2023 року лише 95 846 осіб отримали статус учасника бойових дій.

При цьому, за інформацією Міноборони діяльність сектору безпеки та оборони сьогодні забезпечують понад мільйон людей у різних структурах.

З огляду на це, існує необхідність на рівні законів удосконалити процедуру інформаційної взаємодії між державними реєстрами.

Крім того, є необхідність запровадити електронну процедуру набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

До Реєстру вноситимуть персональні та службові дані призовників, військовозобов’язаних, резервістів та дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших військових формувань.

Повідомляється, що в Реєстр не буде вноситися інформація, що становить державну таємницю.

Законопроєкт передбачає передачу Міністерству оборони даних про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, МОЗ, Мін’юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств.

В результаті, Міністерство оборони отримає доступ до особистих номерів телефонів та адрес електронної пошти військовозобов’язаних.

Вся відповідна інформація міститиметься у електронному кабінеті військовозобовʼязаного, який має бути створений відповідно до цього проєкта закону

Нагадаємо, що на початку вересня в Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від призову для чоловіків, які отримують другу вищу освіту після 30 років.

Верховна Рада Законодавство Призов (Строкова служба) Україна