fbpx
В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки за другою вищою освітою

В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки за другою вищою освітою

Верховна Рада Законодавство Призов (Строкова служба) Україна

В Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від призову для чоловіків, які отримують другу вищу освіту після 30 років.

Законопроєкт зареєстрував народний депутат Федір Веніславський.

«Я отримав інформацію від Міністерства освіти і науки: станом на 2019-2021 роки студентів віком 25+ було близько 40 тисяч осіб. У 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, таких студентів 25+ стало 106 тисяч. Цього року цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову за мобілізацією», – розповів Федір Веніславський.

Пояснюючи поняття послідовної освіти, Веніславський пояснив, що іноді чоловіки призовного віку вступають на нижчій освітній рівень, ніж мали (наприклад, на професійно-технічну освіту при наявній вищої), та на іншу спеціальність.

«Тому я зареєстрував законопроєкт, запропонував, щоб людина, яка здобуває освіту, яка не є послідовною… ті, хто вступив на другу, третю, четверту освіту після 30 років, таким правом на відстрочку скористатися не могли», – розповів Федір Веніславський.

Федір Веніславський. Фото: pravda.com.ua

При цьому нардеп допускає, що у разі ухвалення законопроєкту ця норма розповсюджуватиметься не лише на тих, хто почне навчання наступного навчального року, а й на тих, хто розпочав його у 2022-23 роках.

«В умовах воєнного стану і Конституція, і міжнародні документи допускають обмеження прав і свобод людини і громадянина. Я думаю, що лазівка така, коли мова йде про здобуття другої, третьої освіти чоловіками призовного віку 30+… буде поширюватися і на тих, хто почав її використовувати в 2022-23 роках», – сказав Веніславський.

Коментуючи заяву голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії про можливість екстрадиції військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність, представник президента в ВР зазначив, що такий механізм можливий за умови, що такі особи будуть підозрюваними в кримінальних провадженнях в Україні.

«Такий механізм можливий. Коли людина купила довідку, вона вже вчинила злочин. Коли вона на підставі завідомо фальшивих документів перетнула державний кордон – це ще один злочин. Тут уже питання до правоохоронних органів, як вони швидко реєструватимуть провадження, повідомлятимуть про підозру», – сказав він.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни визначатиме Міністерство освіти.

Секретар РНБО Олексій Данілов. Жовтень 2021. Фото: Сайт Президента

«Міністерство освіти зараз буде розглядати це питання, проводитимуть аналіз, адже так сталося, що переважно чоловіки з певним життєвим досвідом – 40–50 років вирішили здобувати другу-третю освіту. Кількість людей, які хочуть здобути освіту, збільшилась в рази», – розповів Олексій Данілов.

Нагадаємо, Росія готується до довготривалої великої війни. Для цього вона змінює законодавство, яке допоможе ефективно поповнювати лави окупаційної армії.

Верховна Рада Законодавство Призов (Строкова служба) Україна