fbpx
У Республіці Корея здійснив перший політ прототип винищувача KF-21 Boramae

У Республіці Корея здійснив перший політ прототип винищувача KF-21 Boramae

KAI KF-X Авіабудування Авіація Азія Винищувач Випробування Індонезія Південна Корея (Республіка Корея) Світ

Перший прототип південнокорейського надзвукового винищувача KF-21 здійснив перший випробувальний політ.

Про це повідомляє Yonhap News Agency.

Прототип бойового літака KF-21 Boramae злетів із злітно-посадкової смуги 3-го льотно-тренувального крила авіабази Повітряних сил Республіки Корея у Сачхоні, близько 15:40 за місцевим часом у вівторок і благополучно приземлився о 16:13.

Під час випробувального польоту винищувач летів зі швидкістю близько 400 кілометрів на годину.

Презентація першого побудованого літака за програмою KF-X відбулася у квітні минулого року. Новий літак отримав назву KF-21 Boramae.

Це спільний проєкт Республіки Корея та Індонезії з розподілом участі в 80% і 20% відповідно. Вартість програми по створенню літака була заявлена на рівні 5,2 млрд дол.

KF-21 двомоторний надзвуковий літак довжиною 13, висотою 4,5 і з розмахом крила 14 метрів. Також буде і двомісний варіант цього бойового літака.

Планується побудувати 40 літаків до 2028 року і 120 до 2032. Перед серійним випуском буде побудовано 6 прототипів – три в 2022-ому році. Складова Республіки Корея у комплектуючих KF-21 – близько 65%.

У Korean Aerospace Industries не відносять KF-21 до бойових літаків 5-го покоління. Адже винищувач нестиме озброєння не у внутрішньому відсіку, а на зовнішніх підвісках.

Індонезія у 2020 році відкликала своїх інженерів із посиланням на проблеми, пов’язані з COVID, але тоді все частіше з’являлися припущення, що Джакарта намагається припинити спільний проект розробки винищувача та придбати інший бойовий літак.

Але у серпні 2021-го року, близько 32 індонезійських інженерів почали проходити адміністративні процедури для повернення на авіазавод Korea Aerospace Industries.

Починаючи з цих 32 інженерів, близько 100 співробітників мали повернуться на завод у Півіденній Кореї до кінця минулого року після того, як Індонезія підтвердила свою прихильність проекту.

KAI KF-X Авіабудування Авіація Азія Винищувач Випробування Індонезія Південна Корея (Республіка Корея) Світ