fbpx
У Росії відбулись невдалі випробування ракет “Ярс” і “Булава”, – ГУР

У Росії відбулись невдалі випробування ракет “Ярс” і “Булава”, – ГУР

Балістичні ракети Випробування ЗС Росії Росія Світ Сусіди Ядерна зброя

У Росії відбулись невдалі випробування балістичних ракет, які є носіями ядерної зброї.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

Російські військові нещодавно провели випробування міжконтинентальних ракет комплексів “Ярс” і “Булава”.

ГУР МО України повідомив, що 1 листопада 2023 року Росія провела невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети комплексу РС-24 “Ярс”, який є основним у наземному компоненті стратегічних ядерних сил РФ.

ПУ 15У175М комплексу РС-24 Ярс (червень 2020). Фото: ЗМІ РФ

Запуск ракети відбувся із космодрому “Плєсєцк” в Архангельській області по цілі на полігоні “Кура”, що на Камчатці. Пуск здійснив бойовий розрахунок 33-ї ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення армії РФ.

За даними української розвідки, ракета “Ярс” збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил держави-агресора 25 жовтня 2023 року.

Невдалим видався і випробувальний пуск балістичної ракети РСМ-56 “Булава” з підводного ракетного крейсера проєкту 955 “Борей”, що відбувся 25 жовтня. Ці стрільби вкотре підтвердили ненадійність цієї балістичної ракети, що розміщується на підводних човнах, вважають у ГУР.

“Серйозні проблеми Москва має також із важкою МБР РС-28 “Сармат” шахтного базування – це один з ключових проєктів модернізації стратегічних ядерних сил РФ. Ракету “Сармат” у Росії створюють з 2009 року. Згідно з первинними планами Москви, її мали прийняти на озброєння ще 5 років тому – у 2018-му, але дату постійно відтерміновували”, – зауважили в ГУР.

Відомо, що “Сармат” прийняли на озброєння РФ лише у вересні 2023-го – після першого і єдиного повноцінного випробування, проведеного у квітні цього року.

У ГУР також повідомили, що Росія намагається вдосконалити і повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно оновлювати 1 – 2 літаки.

Також, за даними ГУР, заплановане на 2023 рік постачання нових російських стратегічних надзвукових бомбардувальників Ту-160М2 (модернізований варіант базового радянського літака) перенесене на більш пізній термін, оскільки росіяни так і не змогли відновити виробництво нової версії реактивних двигунів НК-32.

Нагадаємо, що російська промисловість працює над новою оперативно-тактичною ракетою, яку можна застосовувати із пускових установок зенітно-ракетної системи С-400.

Балістичні ракети Випробування ЗС Росії Росія Світ Сусіди Ядерна зброя